Сега четеш
Антиоксидантите в битка със свободните радикали

Антиоксидантите в битка със свободните радикали

 

По време на обменните процеси, които нормално протичат във всеки жив организъм, се извършват множество синхронизирани химични реакции.

Кислородът, който е необходим за извършване на всички биохимични реакции, и без който не можем да съществуваме, е силен окислител, а химичните реакции с негово участие са източник на енергия за всички биологични процеси в организма. Страничен ефект на тези реакции са оксидантите – свободните радикали, на които не достига един електрон. По химичните закони те се опитват да си набавят електрон, откъдето могат: от ДНК, мазнини, белтъчини, ферменти, които обаче след като загубят своя електрон, също влизат във вредни за здравето химични връзки. Така постепенно клетката губи жизнените си функции и започва да се руши. За да не се случи това, свободните радикали трябва навреме да се открият и обезвредят. Именно за това служат антиоксидантите.

В хода на окислителните процеси непрекъснато се образуват свободни радикали. Всеки организъм притежава механизми, с които да се бори срещу формирането на подобни опасни за него реагенти. Антиоксидантите се явяват вещества, които притежават способността да неутрализират действието на свободните радикали. Сред тях са витамин С, витамин Е, бета каротен, коензим Q10 и др.

Изборът на подходящ хранителен режим, богат на пресни плодове и зеленчуци, предоставя оптималната комбинация от витамини, минерали, фибри, полифеноли, изотиоцианати, флавоноиди, каротеноиди, тиоли и фибри.

Виж още

Флавоноидите са широка група от химични вещества, изолирани от горските плодове, ябълките, гроздето и виното, цитрусовите плодове, ядките, канелата, какаото. Те неутрализират свободните радикали. Подобна е ролята и на изотиоцианатите, съдържащи се в карфиола, брюкселското зеле, бялото зеле, броколите и др., както и тази на тиолите в чесъна, лука, арпаджика и праза.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре