Сега четеш
Аптечка за лятото

Аптечка за лятото

Родителите знаем добре, че трябва да сме подготвени за всякакви ситуации с малчуганите. Това, което най-много ни плаши, разбира се, са болестите и инцидентите. Ето защо, за да сме винаги готови, независимо дали сме на път, на почивка или вкъщи, попитахме д-р Китанова какво трябва да включва домашната аптечка за детето. Освен полезната информация, която ни даде, тя призова всички родители да бъдат отговорни, но не и притеснени и потиснати в грижите си за децата. Д-р Китанова ни посъветва и още нещо – да не забравим да вземем в домашната аптечка най-важното – доброто семейно настроение, чувството си за хумор и желанието си за забавление, за да ги предадем на децата си и за да изкараме едно наистина прекрасно лято.

 

Материали с общо предназначение

 • сухи кърпи (неарoматизирани);
 • мокри кърпи (за предпочитане съдържащи само вода);
 • тоалетно мляко за тяло (важно е за хидратацията на кожата след къпане или плаж);
 • крем за лице („facial creme” – за хидратация или за защита от атмосферните условия);
 • слънцезащитен крем с 50F (не използвайте ежедневно, а само в дните, в които детето ще е по-продължително изложено на слънце; използвайте само слънцезащитни продукти, предназначени специално за бебета и деца!);
 • разтвор на риванол, кислородна вода, етилов спирт 70% (по 1 флаконче от 100 мл от всяко);
 • репелент (против насекоми, желателно е да се нанася мазило не директно върху кожата на детето, а върху надлежащите дрешки в близост до оголените крайници и тяло; в помещение може да се включва изпарител на таблетки против насекоми, но той трябва да е с растителен произход от лавандула и ползането му трябва да става при открехнат прозорец за проветряване);
 • термометър (електронен);
 • пинсета (за отстраняване на забили се трънчeта или други чужди тела);
 • ножичка, лейкопласт, марли (4-5 броя стерилни, среден и голям размер, 1 малък пакет нестерилни, среден размер), бинт (2 броя малък и 2 броя среден размер), памук.

 

Лекарства от първа необходимост

Внимание: при подбора на лекарствата, имайте предвид проявените до момента алергии – не прилагайте медикамент, към който детето някога е проявило непоносимост!

 

 • При повишена телесна температура/болка

Добре би било домашната аптечка да включва медикаменти от групата на парацетамола (Парацетамол, Панадол, Ефералган и др.) и от групата на ибупрофена (Нурофен, Панактив, Бруфен, Сиафен и др.). Наличието и на двете групи медикаменти дава възможност при чести покачвания на температурата да редувате препаратите. Спазвайте необходимите интервали между приемите: минимум 4 часа между два приема на един препарат и минимум 2 часа между два приема на различните групи. При висока температура изключително бързо действие има Хексалгин. Внимание – не забравяйте, че температурата все пак е защитна реакция на организма, понижавайте я с лекарства само когато тя е над 38°С аксиларно и над 38.5°С ректално.

Домашната преносима аптечка тряба да включва и свещички за ректално поставяне – имат бърз ефект и са за предпочитане в случаите, когато детето е с повишена температура, раздразнено стомахче и повръща.

Не забравяйте физикалните методи за охлаждане – разсъбличане, хладни компреси и хладен душ в топлите части на тялото. Не заемат никакво място в домашната аптечка!

 

 • При хрема

Ако детето е с хрема, това изисква обилни и чести промивки на нослето с физиологичен разтвор. Той може да бъде под формата на стерилни малки пластмасови флакончета, назален спрей или мехлем за нос (Низита – за намазване в ноздрите при преобладаване на сухи корички или съпътстващо кървене).

 

 • При кашлица

Домашната аптечка трябва да включва билков препарат – сироп, капки или таблети за смучене, които да са подходящи едновременно за суха и влажна кашлица, независимо дали тя проихожда от горни, средни или долни дихателни пътища (напр. капки Проспан).

 

 • При разстройство

За тези случаи преносимата лятна аптечка трябва да включва: пробиотик, препарат, съдържащ и дрожди Saccharomyces bоulardii (напр. Ентерол) и прахче Хидрасек (10-30 мг според възрастта) или Смекта.

 

 • При запек

Мелилакс за деца или Релаксит (ректални клизми в единични дози, поставят се лесно и по безвреден начин довеждат до изхождане).

 

 • При повръщане

Вомитус хил – под формата на ректални свещички или на разтвор за накапване в чаена лъжичка и прием през устата. Хомеопатичен продукт с отличен ефект и безопасност.

 

Виж още

 • При обезводняване

Дехидратацията е последица на повръщането и разстройството, но също така се свързва и с неадекватен прием на течности и храна. Подходящи за тези случаи са водно-солевите разтвори, които обикновено са под формата на прахчета, които се разтварят във вода и се дават за пиене на малки глътки на всеки 10-15 мин. (напр. Хидратин алфа, Стоперол хидра и др.). Предлагат се и готови течни форми като ОRS Hipp.

 

 • При болка в ушите

Отипакс или Фуроталгин – накапват се по 4-5 капки, затоплени до телесна температура.

 

 • При проблем с очите

При всякакви раздразнения, зачервявания, напрашавания и наличие на секрети е желателно обилно накапване и промивка на очите със стерилен физиологичен разтвор или изкуствени сълзи. Хубаво би било домашната аптечка да включва и 1 флакон антибактериални капки (напр. Цилоксан, Тобрин, Тобрех, Фуситалмик) – те се използват в случаите на обилен гноевиден жълто-зелен секрет в очните цепки.

 

 • При кожни проблеми

При изгаряния, ожулвания и неинфектирани ранички – Дефламол. При ухапвания от насекоми или други обриви със силен сърбеж, зачервяване и подобни на „копривни” раздразнения – Фенистил или Алергозан. При съмнение за бактериално замърсяване, по-голяма давност на раната, прогресиращо зачервяване, наличие на жълтеникав секрет или кори в раната – антибиотичен мехлем, напр. Гентамицин или Фусидин крем. При травми без нарушения на кожната повърхност, наличие на зачервена или посиняла подутина или при навяхвания на крайниците – охлаждащ гел, напр.

 

 • При прилошаване при пътуване

Изключително ефикасен е хомеопатичният препарат Кокулин (дава се преди тръгване или при нужда по време на пътуване). Не бива да се забравя, че ако детето има склонност към прилошаване, високите скорости не са за препоръчване, както и гледането на книжки, таблети или телефони по време на пътуването, защото те провокират гадене и повръщане. Желателно е погледът на детето да е насочен напред. И още нещо – обилното нахранване, както и пълният глад по време на пътуване също не се отразяват добре. Добро решение е около два часа преди тръгване детето да хапне няколко хапки.

Ценни съвети за малки пътешественици и техните родители

 • Преди отпътуване или излет се информирайте какво е прогнозата за времето и се съобразете с предстоящите атмосферни условия.
 • Ако ще правите пикник наоткрито, изберете правилното място. Избягвайте каменистите неравни терени, високите неокосени ливади, незалесените с дървета поляни (липса на сянка), местностите с дълбоки, бързи или възможно замърсени води в близост до тях.
 • Ако детето гистува на село. подсетете баба и дядо да приберат на недостъпно място ежедневните си лекарства, всички перилни и селскостопански препарати.
 • Избягвайте да консумирате храна, закупена от подвижни щандове на улицата.
 • Не използвайте сосове, съхранявани в пластмасови бутилки извън хладилник.
 • Съхранявайте храната в хладилник.
Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре