Сега четеш
Атопичният дерматит: истини и митове

Атопичният дерматит: истини и митове

Атопичният дерматит е едно от най-често срещаните възпалителни заболявания на кожата. Най-засегнати са децата. Кои са причините? А какви са тенденциите, дали техният брой ще расте? В коя възраст какви са проявите и какво е лечението? Често информацията за заболяването в глобалната мрежа е изкривена и изобилства от митове. Ето защо потърсихме професионален отговор от доц. Развигор Дърленски.

 

Доц. Дърленски, какво всъщност представлява атопичният дерматит?

Атопичният дерматит (АД) е хронично възпалително кожно заболяване, което се характеризира със сърбящ обрив с типична локализация, генерализирана сухота на кожата и фамилна обремененост. АД е част от т. нар. атопичен синдром, който освен кожните симптоми включва още алергични прояви от страна на дихателната система (алергичен ринит, астма), на очите (алергичен конюнктивит, блефарит), имунологични отклонения (увеличени имуноглобулини от клас IgE) и др.

А кои са причините за заболяването? Напоследък все повече деца са диагностицирани като атопици…

През 2006 г. бе направено много значимо откритие, а именно – наличието на мутации в гена, отговорен за белтъка филагрин. Това даде нови надежди за лечение на заболяването. Филагринът отговаря за изграждането на клетъчния скелет в роговия слой на епидермиса и има отношение към поддържането на хидратацията на кожата. Дефектният протеин или неговата цялостна липса са отговорни за сухотата на кожата, което е основен елемент на заболяването АД, както и за нарушената бариерна функция на кожата.

Друго важно откритие от значение за терапията е, че при атопиците се откриват нарушения в състава и количеството на липидите в роговия слой – не само в областта на кожните лезии, но и в клинично незасегнатата, здрава кожа. Това определя наличието на т.нар. субклинично възпаление в незасегната кожа на атопиците, което определя повишената чувствителност и склонност към развитие на екзема в тези зони. Тези резултати се потвърдиха и от нашите проучвания, които доказаха увреждане на епидермалната бариера и повишена склонност към иритация на кожата (която клинично е незасегната от лезии) на пациенти с АД.

Какви са симптомите на атопичния дерматит, как да го разпознаем? В коя възраст какви са проявите?

Българската дерматологична школа приема концепцията за стадийното протичане на заболяването, според която:

  • АД в ранна детска възраст – започва около 3-тия месец, като обривът най-често е симетричен и ангажира кожата на лицето и по-точно страничните части на бузите. Скалпът също може да бъде засегнат. В зоната под пелените обикновено няма обрив.
  • АД в детска възраст – може да възникне наново или като последва измененията, наблюдавани при кърмачетата. Най-често са засегнати гънките на крайниците, гърба на дланите, клепачите и шията. Наблюдава се генерализирана сухота на кожата.
  • АД в юношеска и зряла възраст – типично за тази възраст е засягането на определени кожни участъци (клепачи, длани, рамене, гръден кош, гънки) на фона на генерализирана кожна сухота. Засягане на кожата на цялото тяло се наблюдава при около 3% от случаите.

Атопичният дерматит влияе ли се от сезоните?

Да, студените месеци в годината са по-проблемни за атопичните деца. Лятото се характеризира с активно слънцегреене, което оказва добър ефект при повечето пациенти.

Какво лечение се налага и всъщност лечим ли е атопичният дерматит?

Виж още

Лечението е комплексно и индивидуализирано за всеки пациент. От съществено значение е обучението на родителите в полагането на адекватни грижи за кожата на детето и поддържането й в хидратирано състояние. Важно е къпането да не се извършва с много гореща вода и да се използват омазняващи, специализирани козметични масла за къпане и вана. Задължително е след всяко къпане и подсушаване да бъде прилаган емолиент (хидратиращ крем или мляко). Изборът на такъв специфичен продукт е в зависимост от състоянието на кожата, сезона, твърдостта на водата и др. Това може да се прецизира от лекуващия дерматолог.

Сред хората и особено сред родителите съществува страх от приложението на локални кортикостероиди, т. нар. кортикофобия. Важно е обаче да се знае, че разумното им приложение под контрол на лекуващия дерматолог е безопасно и не крие рискове за пациента. Освен това с днешна дата вече разполагаме и с алтернативи на локалните стероиди.

Успоредно с локалните лекарствени средства, от първостепенна важност са хидратирането и омазняването на сухата кожа на пациентите с АД. Това се постига чрез емолиентна терапия.

Какви правила трябва да спазват родителите, ако детето им страда от атопичен дерматит?

Бих посъветвал родителите на децата с АД да не живеят с представата, че детето им е болно, а и да не създават такова усещане у самото дете. Честата смяна и обикалянето от лекар на лекар само стигматизира децата атопици. Съветът ми е родителите да намерят своя дерматолог и да се доверяват на съветите, които той им дава.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре