Сега четеш
Време е за закаляване!

Време е за закаляване!

Ежедневното преобличане и къпане са първите общи закалителни процедури, които родителите правят, без дори да осъзнават. Освен тях обаче съществуват и т. нар. същински закалителни процедури, при които постепенно се увеличава силата на дразнителя – въздух, вода и слънце. Лятото е перфектният сезон за тях.

Въздушни бани

Същинското закаляване започва първо с въздушните бани, защото имат най-меко действие. Първоначално детето се подготвя чрез намаляване на слоевете облекло, след което остава голо до кръста, но с чорапки. За деца до 6-месечна възраст температурата трябва да е около 22-24оС, до 1-годишна възраст – 21-23оС, а от 1-3 години – до 20-22оС. При външна температура над 25 градуса и без вятър, въздушните бани се провеждат на шарена сянка.

Продължителността на въздушните бани трябва се увеличава плавно. Първоначално те са по 5 минути, а след това през 3-5 дни се увеличават с 3-5 минути, докато се достигнат 15-30 минути. При деца в предучилищна възраст времето на процедурата може да достигне до 1 час и 30 минути, но при задължителна физическа активност.

Водни процедури

Водата е следващият по сила природен фактор. Водните закалителни процедури се провеждат под формата на обтривания с морка кърпа, обливания, къпане в открити водоеми. Частичните обтривания започват след 3-месечна възраст, като се обтриват крачетата под колената. Температурата на водата е 36оС, като се намалява с 1 градус през 3-5 дни до достигане на 26оС, а за деца над 1 год. – до 24оС. След първата година измиването на лицето и ръцете може да се извършва с вода с температура 18оС. Къпането в природни водоеми се извършва след 2-3-годишна възраст, при температура на водата минимум 23-24оС и с 1-2о по-висока от тази на въздуха. Започва се с потапяне на детето за секунди, като постепенно се стига до 5 минути. Не забравяйте след всяка водна процедура да разтриете кожата на детето до леко зачервяване. Това се прави с цел да се подобри циркулацията на кръвта.

Виж още

Слънчеви бани

Слънцето е най-силно действащият природен фактор. В кърмаческа възраст слънчевите бани са само частични. Започват се след 3-месечна възраст. Детето е задължително с шапка на главата, на шарена сянка, а не на пряко слънчево огряване, като са изложени само ръчичките и крачетата. Баните са с продължителност 1 минута и постепенно се достига до 15 мин. Около едногодишна възраст могат да се правят и цялостни слънчеви бани – за 5-7 минути на гърдите и гръбчето, като главата е задължително на сянка. Максималната продължителност на слънчевите бани за децата между 1-2 години е 20-30 минути, за 4-7 годишните – 40 минути, а за 7-10 годишните – 1 час и 30 минути.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре