Сега четеш
Как да изберем перфектното креватче за бебето

Как да изберем перфектното креватче за бебето

Колко трябва да бъде голямо, за да успеем да го съберем на предвиденото място, и какъв цвят да е, за да си отива на мебелите… Обикновено именно размерът и цветът са първите ни ориентири, когато избираме леглото на мъника. Има обаче и ред други, далеч по-съществени критерии, на които трябва да отговаря креватчето, ако искаме да гарантираме здрав, спокоен и безопасен сън на нашия наследник. Повече за тях научихме от д-р Радостина Ангелова, която даде ценни съвети не само относно креватчето, но и за това как да изберем подходящите матрак, възглавница и спално бельо.

 

Има ли значение дали родителите ще изберат люлка, кошче или креватче за бебето? Какви са предимствата и недостатъците на всяко едно от тях?

Бебешкото креватче е първото нещо, което родителите трябва да приготвят, още преди бебето да бъде изписано от родилния дом. Те лесно могат да се объркат в морето от търговски предложения, а правилният избор е изключително важен, защото през следващите месеци мъничето ще прекарва най-дълго време именно в леглото. Водещи в избора трябва да бъдат безопасността и удобството на детето.

Люлката и кошчето са по-малки по размер и могат да се използват до около 6-месечна възраст. Не смятам, че са особено добър избор, защото крият риск новороденото да си създаде навик за приспиване само чрез люлеене и еднообразни, автоматични движения. На по-късен етап това би могло да доведе до проблеми с приспиването му. Креватчето или трансформерът служат за по-дълго време и предлагат повече възможности по отношение на безопасността и удобството.

Колко трябва да е голямо креватчето?

Размерът на креватчето зависи от възможностите, които предлага интериорът, а също така и от плановете на семейството за промени в следващите години. Повечето предложения в търговската мрежа са за ръст на детето от 80 до 100 см.

А от какъв материал да е изработено?

Материалът, от който е изработено леглото, преди всичко трябва да е нетоксичен. Най-добре е да бъде естествен, например дърво. За предпочитане – череша, бук, елша, явор. Да бъде добре обработен и покритието да е надеждно, за да се избегне рискът от поглъщане на отлюпено парче лак например. В магазините се предлагат и креватчета тип манеж, които са изработени от синтетични тъкани, пластмаса, метал, олекотени са и са много удобни при пътуване или често преместване. Техният недостатък е, че са по-нестабилни.

А по отношение на решетките на креватчето, за какво трябва да внимават родителите?

Необходимо е решетките да са от четирите страни на леглото. Да са с височина 50 см, а просветът между тях да е най-много до 7 см, за да се избегне рискът от заклещване на главичката или крачето на детето. Механизмът за сваляне на решетката от едната страна трябва да е удобен за родителите, но не и за мъничето, а също и да е безшумен.

Обиколниците определено създават уют в креватчето, но доколко са необходими наистина?

Обиколниците спират циркулацията на въздух, съответно намаляват наличието на кислород около бебето и след време то започва да диша все повече застояла и издишана от него самото газова смес. Друг недостатък на обиколниците е, че намаляват притока на светлина през деня, а в първите седмици след раждането е важно тя да е достатъчна, за да може да се адаптира секрецията на серотонин и мелатонин спрямо деня и нощта и новороденото да си създаде правилна цикличност на бодърстване и сън. Съветът към родителите е, ако все пак преценят да сложат обиколници, те да са от естествени тъкани, да са здраво закрепени за креватчето и да се почистват често.

Какъв е вашият съвет относно избора на матрак?

Матракът трябва да е тънък и твърд, за да не потъва бебето в него и за да се избегне рискът от задушаване. Препоръчително е да е от чист памук, за да има условия за добра циркулация на въздуха и за да се сведат до минимум условията за развитие на домашни микрокърлежи, чиито екскрети са основната алергизираща съставка на домашния прах. Добре е дъното на леглото да е регулиращо се, за да може родителите да изберат подходяща височина за обслужване или правилен наклон с повдигане на горната част на тялото, ако бебето има изразен гастроезофагеален рефлукс и се налага да се проведе позиционно лечение(т.е. бебето се поставя под наклон 15 – 20 градуса).

Възглавницата – от кога трябва да се използва и изобщо да се използва ли?

Виж още

Възглавница не трябва да се използва, особено в първите няколко месеца от живота на бебето, защото то може да се сгуши в нея и това да спре притока на въздух. По-късно, когато то започне да бодърства по-дълго, възглавница може да се използва в присъствието на възрастен за улесняване на активните занимания с мъничето, но не и по време на сън.

Какво трябва да е спалното бельо и как трябва да бъде облечено бебето по време на сън?

Спалното бельо трябва да е от памук. Пухът е забранен за използване в кърмаческа възраст, защото е алергизиращ, а и лесно се промъква през калъфа и може да причини задушаване.

Хубаво е завивката да е лека и да не покрива раменете на детето. Дебелината й зависи от сезона и температурата в помещението.

Чаршафът на бебето трябва да е добре изпънат, защото гънките притискат малките кръвоносни съдове и затрудняват кръвообращението на кожата.

Бебето трябва да е облечено в свободна памучна дрешка, която да не създава опасност от стягане или замотаване. Алтернатива за по-големите бебета и деца е спалното чувалче с подходяща кройка.

Къде в стаята е най-добре да се сложи креватчето?

Мястото на креватчето е в най-уютното кътче на стаята, което в същото време е удобно за обслужване от родителите, позволява да се поддържа подходяща температура и влажност, без риск от претопляне, преохлаждане и течение.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
2
Глупаво
0
Любов
2
Не знам
0
Щастие
2
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре