Сега четеш
Най-честите здравословни проблеми през първата година

Най-честите здравословни проблеми през първата година

Колики

Коликите представляват пристъпни болки в корема при новородените и малките кърмачета, дължащи се на образуването на голямо количество газове в червата. Това е физиологичен феномен, свързан с незрелостта на храносмилателната система и с недостатъчното производство на един ключов ензим, необходим за разграждането на млечната захар – лактаза. Ако млечната захар не се разгради правилно, започват процеси на ферментация, при която се образуват много газове. Обикновено коликите се появяват в края на първата седмица след раждането и постепенно затихват след 3-месечна възраст. Съществуват значителни разлики в тяхната тежест – от съвсем леки, до много силни и мъчителни, нарушаващи комфорта на цялото семейство. По правило по-силни са коликите при децата, които приемат по-голямо количество храна и наддават по-бързо. Съществуват различни препарати, които облекчават коликите. Някои от тях съдържат лактаза, други – симетикон, който механично намалява газовете в червата. Има и препарати, съдържащи природни съставки като копър, анасон, кимион, които също могат да помогнат. Важна роля играят и пробиотиците, които подпомагат функциите на храносмилателната система на новороденото.

 

Повръщане

Чест симптом при малките кърмачета. Дължи се на недобро развитие на кардията (мускул, който се намира на входа на стомаха и не позволява на храната да се връща обратно към хранопровода). Най-често става дума за т. нар. „връщане”, или регургитация, на неголеми количества мляко след нахранване. Ако бебето наддава добре, няма нищо тревожно. Обикновено нещата се подобряват след третия месец и се преодоляват напълно към шестия. Разбира се, повръщането може да бъде симптом и на редица сериозни заболявания, включително и такива, които налагат спешна оперативна намеса, така че оценката трябва да се направи от лекар.

 

Запек

Нормалната честота на дефекацията при кърмачетата варира силно – от 4-5 изхождания дневно до един път на няколко дни при децата, които са изключително на майчина кърма. Изкуствено или смесено хранените деца трябва да се изхождат поне по веднъж на ден. През първите седмици от живота можем да помогнем с масажи на коремчето, даване на пробиотици, а при изкуствено хранените деца – с подходящи формули адаптирани млека. След захранване трябва да се подбират храни, които имат лаксативно действие и съответно да се избягват тези, които могат да засилят запека. Приложението на лаксативни медикаменти и клизми става само по назначение на лекар.

 

Диария

Много сериозен симптом в ранната възраст, който налага бърза консултация и лечение. При кърмачетата бързо настъпват метаболитни промени в резултат на загубата на вода и електролити, които трябва да бъдат компенсирани.

 

Запушено носле

Това е може би най-честият симптом при бебетата. Изключително неприятно състояние, тъй като пречи и на сукането. В подобни случаи нослето трябва да се почиства с физиологичен разтвор, а при необходимост и по преценка на педиатъра – да се използват и други медикаменти.

 

Кашлица

Обикновено съпътства запушеното носле. Задължително е необходима консултация с лекар. Причината може да бъде както леко възпаление на носоглътката, така и сериозни заболявания като ларингит, бронхиолит, пневмония.

 

Температура

Повишената температура е често срещан симптом, обикновено в контекста на инфекциозно заболяване. Невисоката температура (до 38°С) по-скоро помага на организма да се справи с инфекцията и обикновено не налага даването на медикаменти. При всички случаи на повишена температура е необходима консултация с лекар. Фебрилният гърч, от своя страна, е много сериозно състояние, което налага спешна хоспитализация и диагностично уточняване от специалист – детски невролог.

 

Отит

Виж още

Сравнително често заболяване в кърмаческата и ранната детска възраст спрямо по-големите възрастови групи, но не толкова често на фона на обичайните инфекции на горните дихателни пътища. При всички случаи представлява сериозно заболяване, налагащо консултация с лекар и адекватно лечение.

 

Кожни проблеми

Срещат се твърде често при кърмачетата. Нерядко се налага консултация с дерматолог и специфично лечение. Могат да бъдат както проява на общи заболявания, така и в резултат на инфекции или алергия.

 

Алергия

Алергичните реакции се срещат все по-често, особено при деца с фамилно предразположение. За превенцията им от изключително значение е кърменето. Захранването с немлечни храни трябва да става на фона на продължаващо кърмене, по определения от педиатъра ред. Освен хранителните алергени трябва да се избягват инхалаторните и контактните алергени, т.е. детето да се отглежда в чиста среда, без запрашаване, тютюнев дим и плесени, дрешките да бъдат от чист памук, а козметиката и перилните препарати – специално предназначени за бебета.

 

И още:

Кога родителите трябва спешно да потърсят

консултация със специалист?

Aко детето e с температура 40°С, ако се задушава, посинява или прави гърч, ако не спира да повръща или има профузна водниста диария с примеси на кръв и слуз, това са спешни състояния, за които трябва да се потърси незабавно лекарска помощ в спешен център. Аз обаче съм от педиатрите, които предпочитат да бъдат обезпокоявани дори и при по-леки симптоми. Много добре знам, че в началото родителите се тревожат от всичко и че се нуждаят от подкрепа и съдействие. С течение на времето те натрупват опит и сами научават кое състояние е спешно и кое не.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре