Сега четеш
Кръв от носа… Запазете спокойствие!

Кръв от носа… Запазете спокойствие!

Какво трябва да знаете и как да действате, ако детето получи кръвоизлив от носа?

Отговаря доц. Петко Кабакчиев, дм, Завеждащ отделение УНГ, Университетска болница „Лозенец“, София

 

„Най-важното е детето да се успокои, защото възбудените и уплашени пациенти кървят по-обилно от спокойните. Околните не трябва да изпадат в паника, а да действат спокойно и уверено. Гласът на близките, особено този на майката, има особено въздействие, когато е успокояващ и нежен. Добра идея е вниманието на детето да бъде отклонено към нещо друго – към някоя интересна случка, към друго дете, към любима играчка, към позната приказка, комикс, игра.

От голямо значение е правилната позиция на главата – тя трябва да е по-високо от тялото и леко наведена напред, за да не се стича кръв в гърлото (тогава количеството не може да бъде контролирано, а има и вероятност по-късно хематинните материи в стомаха да предизвикат повръщане). Леко, но настойчиво носът трябва да бъде почистен (с издухване) от кръвни съсиреци, защото те, противно на масовото разбиране, не спират кръвотеченето, а точно обратното – поддържат малките капиляри отворени. Желателно е да се постави носен деконгестант (капки за нос – Олинт, Африн, Отривин, Ксилометазолин), като най-добре е той да бъде под формата на спрей. Впръсква се 3-4 пъти в кървящата ноздра, но може да се постави и чрез памучно фитилче.

Ефикасен е и още един начин за спиране на кървенето – с помощта на показалеца и палеца притиснете плътно, но без болка меките части на носа (хрущялната част). Изчакайте около 5 минути. При повторно кървене тази процедура може да се повтори за 10 минути.

Виж още

Когато овладеете първото кървене, за да предпазите детето от повторно, следете да не си човърка в нослето и да не го издухва много силно. Желателно е да се избягват навеждането надолу с главата, физическите натоварвания, вдигането на тежести. И не забравяйте да овлажнявате внимателно носа чрез солеви разтвори.“

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
1
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре