Сега четеш
Как да се справим с детските капризи

Как да се справим с детските капризи

Детските капризи определено безпокоят родителите. За много мами и татковци ситуацията, когато напълно спокойното дете внезапно започне да капризничи по всякакъв повод, е добре позната. И колкото по-голям става мъникът, толкова повече стават и причините за изблици на гняв – желаната играчка не е купена, не може шоколад, площадката със специалната люлка е далеч и т.н.

Всяка възраст има своите капризи

Склонността към капризи е свързана с възрастта и психофизическите особености на детето. Най-често капризите се появяват в ранно детство. Колкото по-малко е детето, толкова по-ярки са подобни прояви.

  • До 2 години

В тази възраст детските прищевки могат да бъдат провокирани от преумора, смяна на обстановката, болест. Но те лесно могат да бъдат избегнати. За целта е нужно правилно да организирате дневния режим на детето и да се погрижите то да се чувства комфортно и безопасно.

  • От 2 до 5 години

Детето активно започва да изразява своето несъгласие с действията на родителите си и се опитва да ги застави да изпълняват неговите желания. Според редица изследвания най-добри резултати показва възпитанието, в основата на което е залегнало „сътрудничеството“ между деца и родители.

  • След 5 години

Детето се опитва да получи това, което желае, не чрез диалог, а чрез викове и плач. Съветите в този случай са следните: преди всичко игнорирайте опитите за манипулация; предложете на детето да помисли така ли трябва да постига своето; ако неговото желание не може да бъде изпълнено, обяснете му защо.

 

Съвети за справяне с детските капризи

1.Запазете спокойствие във всяка една ситуация

Не бива да крещите на детето – опитайте се да намерите друг начин, по който да изразите своята гледна точка.Обяснете му защо не можете да направите това, което то иска. Когато малкото се държи истерично, прегърнете го и се опитайте да го задържите за известно време в обятията си. Кажете му, че го обичате дори в такива моменти, когато се сърди, но че се огорчавате, когато крещи или се тръшка на пода.

2.Въоръжете се с търпение

Пристъпите на истерия на обществено място обикновено вбесяват родителите. Постарайте се да не реагирате на поведението на детето и на коментарите на околните. Най-добре изведете малчугана от мястото, където се разиграва ситуацията – магазина, площадката и т.н. Когато малкото човече се успокои, спокойно обсъдете с него случилото си.

3.Не отстъпвайте от казаното

Ако сте казали „не“, придържайте се към своята забрана. Много родители са склонни да разрешат всичко на децата си, само и само да престанат да реват и да пищят. Психолозите съветват всички членове на семейството да се придържат към една обща стратегия във възпитанието.

4.Използвайте разумни доводи

Виж още

Пробвайте да се „договорите“ с детето. Във възрастта след 4 години децата вече добре разбират връзката между лошото поведение и последвалото наказание. Ето защо установете ясни правила за своето дете.

5.„Превключете“ вниманието на детето

Не бива да наказвате детето за неговите капризи. Постарайте се да измислите нещо, с което да отвлечете вниманието на ядосаното дете. Например – започнете да разказвате интересна приказка или кажете нещо подобно с нужната интонация: „Яяя, виж къде са гълъбчетата, хайде да им дадем трохички“.

6.Предусещайте детските капризи

Избягвайте ситуации, в които вероятността от истерии е голяма. Например, излишно е да отивате по магазините, когато детето е гладно или уморено. Съобразявайте се с режима на малкото.

7.Не оставяйте детето само

Ако детето не иска да разговаряте, не го оставяйте само в стресовото състояние, в което се намира. Прекомерната грижа в подобна ситуация също не се препоръчва. Именно чрез капризите децата изразяват своя протест срещу родителския надзор и демонстрират желанието да бъдат самостоятелни. Затова продължете спокойно да се занимавате със своята си работа. Тогава детето ще знае, че вие сте винаги до него, а вашето решение е окончателно.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре