Сега четеш
Мерки за безопасност в частните детски кухни…

Мерки за безопасност в частните детски кухни…

Уважаеми родители, от понеделник, 16 март, общинските комплекси за детско хранене, общинските детски кухни на територията на съответните районни администрации, както и общинските кухни (раздавателни пунктове) към самостоятелните детски ясли на територията на Столична община са затворени.

Частните детски кухни, както в София, така и в страната, продължават да работят, като спазват всички хигиенни препоръки и мерки за предпазване и ограничаване на разпространението на коронавирус COVID-19.Срещнахме се с Цветелина Чолакова, управител на детска кухня Фуристо Кидс, Плевен, за да ни разкаже как те работят в създалата се неприятна за всички ни ситуация.

„Нашата детска кухня Furisto Kids, Плевен, както и други частни детски кухни, продължаваме работа в извънредна ситуация и при засилени мерки за безопасност и превенция. Основните мерки, които предприехме, са свързани с повишаване на хигиенния и медицинския контрол за нашата производствена база и персонал, за което има издадена заповед с допълнителни мерки и изисквания.

Нашата кухня спазва изключителни високи хигиенно-медицински изисквания при упражняване на своята дейност. Обектът подлежи на строг контрол от Районната здравна инспекция, както и от ежемесечен контрол от Българската агенция по безопасност на храните. Всички изисквания се спазват стриктно, в кухнята се извършва ежедневно почистване и дезинфекция със специални препарати, предназначени за посуда, повърхности, ръце и санитарни помещения. Служителите разполагат с работно облекло и използват шапки, маски и ръкавици по време на работния процес.

Ежедневно се проверява здравословното състояние на служителите, които имат задължение да ни известят за поява на грипоподобни симптоми. Провеждаме обучения за предприетите допълнителни мерки при извънредна ситуация. Правим дискусии с персонала за това как да се предпазим от вируси.

До два пъти е увеличена честотата на извършване на дезинфекция и почистване на всички повърхности, в това число и всички уреди, бутони, ключове на осветителни тела, дръжки на врати, термо кутии и др. Процесът се извършва със съответните за целта препарати, които имат  съответно бактерицидно, фунгицидно, вирусоцидно и алгицидно действие. Служителите са обучени по какъв начин се използва и втрива всеки един препарат, както и времето за неговата експозиция.

В кухнята не се допускат външни лица без изключение, нещо което е било задължително и досега. Служителите, отговарящи за производството на храната, и доставчиците нямат никакъв контакт помежду си. Всички са помолени да намалят личните си контакти до минимум, както и да избягват места със струпване на много хора на едно място.

По отношение на доставките също са предприети извънредни мерки. Всички клиенти бяха уведомени, че доставката на храната ще се извършва до входната врата на кооперация или къща, а не както досега до врата на апартамент или къща. Дължимите суми трябва да са точно приготвени като, ако клиентите не разполагат с точни такива, плащанията се отлагат за следваща доставка.

Всички мерки бяха приети с разбиране, за което изказваме огромна благодарност към нашите клиенти. По този начин намалихме прекия контакт до минимум и за много кратък период от време, равно на предаването на храната и сумата, ако се дължи такава. Нашите доставчици също работят с маски и ръкавици, които подменят по 5 пъти на смяна. Толкова често се почистват и дезинфекцират воланите и дръжките на служебните автомобили. Термо кутиите, с които се пренася храната, подлежат на ежедневно третиране с подходящия за целта препарат.

Виж още

За допълнителна информация искаме да ви кажем, че не съществува щам, който да оцелее при термична обработка над 90 градуса по Целзий, освен хипертермофилите.

Голяма част от мерките, които предприемаме за нас и нашия бизнес, са се превърнали в рутина и ежедневно задължение и те не са нещо ново и трудно постижимо. Честотата на дезинфекция и подмяна на еднократните предпазни средства е увеличена многократно.

Продължаваме да полагаме неимоверни усилия, за да продължим  нашата социално-отговорна дейност с много грижи и любов към най-малките, дори и в тежките условия на настъпилата извънредна ситуация.

Желаем на всички да бъдат здрави, силни и чрез общи усилия по-бързо да преодолеем неприятната и непредвидена ситуация, в която сме попаднали.“

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре