Сега четеш
През ден, през два, през три… Запек или не?

През ден, през два, през три… Запек или не?

Нежно гукане, пухкави крачета, малки ръчички, сладко коремче, ухаеща на мляко кожа… Да, бебетата са гушкливи, чисти и очарователни! И изобщо не ни се ще да мислим за нещо толкова прозаично и недотам приятно като… бебешкото ако. Не бива обаче да забравяме, че то може да ни разкаже много за здравето на детето – дали мъничето поема необходимите му за пълноценно развитие хранителни вещества и дали не страда от проблеми със стомашно-чревния тракт. А когато става дума за стомашни проблеми, един от най-често срещаните при малките деца е т. нар. констипация, или запек.

Как да познаем симптомите на запека, как да се справим с него и с какво да храним детето, за да предотвратим появата му, попитахме д-р Пенка Янева, детски гастроентеролог.

 

Каква е нормалната честота на изхождане в ранна детска възраст?

В първите месеци след раждането (до 5-6-месечна възраст) е нормално кърмачето да ходи по голяма нужда след всяко хранене, т.е. по 6 или 7 пъти на ден. Самите изхождания не трябва да бъдат обилни – да не надвишават като количество една десета от приетата за денонощието храна. Тъй като майчината кърма и адаптираните млека са богати на лактоза, изпражненията в ранна детска възраст са кашави по форма, пресечени и с жълт цвят (при кърмачетата). Въпреки че 6-7-кратните дневни изхождания се смятат за норма, в случаите когато кърмата/млякото се усвояват напълно от организма на бебето, може да се наблюдава липса на ежедневна дефекация и тя да се извършва през ден. Изхождането през ден също е в рамките на нормата, стига изпражненията да са кашави и да отсъстват други проблеми, свързани с процеса – напъване, воднисти или твърди изпражнения.

Със започване на захранването най-добрият вариант е ежедневната дефекация (както е и при възрастните), но дори тогава изхождаето през ден или до 3-4 пъти дневно е допустимо. В тази възраст екскрементите вече започват да се оформят, но също не бива да надвишават 1/10 от приетата храна. След достигане на 7-8-месечна възраст изпражненията придобиват вид на пластелин.

Как да разберем дали детето страда от запек? Какви са симптомите?

За запек говорим, когато бебето се изхожда по-малко от 3 пъти седмично или процесът на дефекация се извършва по 3 пъти на ден, но изпражненията са твърди. Не само честотата на изхожданията, но и видът им сигнализира за запек – те трябва да бъдат оформени и меки. Когато са твърди и обемисти, водят до затруднена дефекация, дори и честотата на изхожданията да е няколко пъти дневно.

Какви могат да бъдат причините за запек?

Най-често (и това е хубавото) причините са функционални. Например по-удължена или нагъната сигма или дебело черво с повече извивки – в резултат водата минава през по-дълъг отходен път и се резорбира, вследствие на което се оформят по-твърди екскременти. Появата на запек зависи и от храненето на детето и дали организмът му си набавя необходимото количество плодове и зеленчуци – те трябва да представляват поне 40% от приеманата храна в менюто на всеки здрав човек.

Желателно е предразположените към запек деца да консумират повече плодове и зеленчуци, тъй като те са богати на фибри и имат силно разхлабително действие. Разбира се, при кърмачетата ключова роля играе диетата на майката – необходимо е тя да консумира изброените плодове и зеленчуци, за да предоставя необходимите за стомашно-чревния тракт на детето вещества.

От друга страна, понякога причините за появата на запек са психогенни. Например, когато детето се отучва от памперс или постъпва в ясла или в детска градина – това са етапи от детското развитие, които са способни да допринесат за появата на запек. В подобни случаи се налага работа с детето с цел преодоляване на негативните психогенни фактори.

Как можем да се справим с проблема в домашни условия и съответно кога е необходима консултация със специалист?

Най-важно е родителите да се грижат за правилното хранене на детето. Ако обаче екскрементите на малчугана продължават да бъдат все така твърди и обемисти, което затруднява безпроблемното им преминаване през червата, и ако има болезнена дефекация – задължително трябва да се направи консултация със специалист. Специализираното лекарско мнение е особено необходимо, ако описаните симптоми на запек се забелязват в първите дни или седмици от раждането.

Какъв хранителен режим трябва да се спазва? Кои храни са подходящи при запек?

Както споменах, поне половината от храната, съставяща детското меню, трябва да се състои от плодове и зеленчуци. От плодовете силно слабително действие имат сините сливи, крушите, прасковите, кайсиите, гроздето, тиквата, ананасът, мангото, а за по-големите деца – и смокините. При зеленчуците е добре да се наблегне на листните растения като спанак и зеле. Подходящи също така са броколи, карфиол, царевица, чушки, домати, патладжани, тиквички, зелен грах и зелен фасул. Добра идея е в менюто на детето за закуска да се включи и едросмляна лютеница. За сметка на изброените зеленчуци и плодове трябва да се ограничат оризът и картофите.

Освен подходящ хранителен режим е важно родителят да се стреми да приучи детето към навика да се изхожда по едно и също време.

И нещо важно – не бива да се допуска детето да не ходи по голяма нужда цяла седмица, тъй като впоследствие запекът не се преодолява лесно – екскрементите стават много твърди и се отстранят значително по-трудно от ректума (края на дебелото черво), може да се стигне дори до клизми.

Кога се налага медикаментозно лечение?

В съчетание с правилна диета медикаментозното лечение има за цел да подпомогне редовното изхождане. Прилага се при проява на необходимите показания от страна на малкия пациент – липса на дефекация в продължение на 4-5 дена и прекалено твърди изпражнения, които причиняват болка при изхождане.

Виж още

Каква е ролята на пребиотиците в подобни случаи? Положително ли въздействат върху проблема?

Да, защото при запек, когато екскрементите се задържат твърде дълго в организма, се създават условия за размножаване не само на обичайната патогенна чревна флора, но и за създаването на анаероби. В това отношение пребиотиците подпомагат възстановяването на нормалната чревна флора. Пребиотиците обикновено са храни, които използват микробиома (т.е. бактериите, живеещи в червата на човека) като храна при пребиваването си в организма.

За финал какъв съвет бихте дали на родителите?

Диетата е най-важна! Освен нея не бива да се пренебрегват и правилното отглеждане на детето, създаването на навици по отношение на храненето и изхождането, навременното захранване – след четвъртия месец и не по-късно от шестия..

Пробиотици при запек?

Наскоро проведено проучване в Холандия показва, че пробиотиците са чудесно решение при проблеми с редовното изхождане. Според учените стомашно-чревната система на децата, които ежедневно приемат пробиотици, работи по-добре, което е вид превенция срещу констипацията.

В проучването на холандските учени са участвали 30 деца на възраст между 3 и 16 години. Те приемали пробиотици всеки ден в продължение на 3 месеца. Изследователите установили, че още след първия месец проблемът със запека и другите стомашни неразположения при децата изчезнали.

 

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре