Сега четеш
Развитието на детето във факти и цифри

Развитието на детето във факти и цифри

Във възрастта около 18 месеца детската реч се развива стремително, като речниковият запас се „попълва“ с бърза скорост – с 1 нова дума на всеки два часа.

Страховете са твърде разпространени сред децата. Това е естествено явление, в чиято основа е инстинктът за самосъхранение. Най-ранният страх е страхът от непознати хора, който се появява около 8-месечна възраст.

До 4 години поведението на децата се основава само на собствените им чувства и усещания. Те не могат да оценят ситуацията от позицията на друг човек. След тази възраст постепенно започват да разбират, че поведението на хората се определя от техните собствени чувства, усещания, представи за света.

На 4 години детето може да задава повече от 400 въпроси на ден. И от нашите отговори зависи доколко и за в бъдеще то ще продължи да се обръща към нас с въпроси.

За доброто самочувствие не само на детето, но и на възрастния са нужни не по-малко от 8 прегръдки на ден.

Като правило до 8 години децата не разбират сарказма.

Виж още

Около 2 години детето започва да лъже. Това е напълно естествен експеримент с лъжата, отчасти това е „полет на фантазията“. Около 6-ата година се появява благородната лъжа – стремежът да помогнеш или да не нараниш чувствата на другия човек. От 7-та година децата вече могат да лъжат като възрастните, вземайки под внимание състоянието и хода на мисълта на „жертвата“.

Общуването на родителите с децата влияе пряко на тяхното речево развитие. Мъниците, чиито родители разговарят с тях често, към 2-та си година знаят с около 300 думи повече от онези деца, чиито родители разговарят с тях рядко.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
1
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре