Сега четеш
Как да възпиташ дете оптимист

Как да възпиташ дете оптимист

Всеки родител иска да види детето си щастливо. Оптимизмът безспорно е част от щастието. Той помага да получаваме удоволствие от живота, да се справяме с отрицателните емоции, да се усмихваме и на неуспехите. Формирането на оптимистичния поглед към живота започва още от детството. Как oбаче ние, родителите, можем да възпитаме оптимизъм у децата си?

 

Общувайте с детето в позитивна насока

Показвайте любов и уважение. Проявявайте искрена заинтересованост към това, което прави детето. По-често го прегръщайте, милвайте, целувайте. Така детето чувства своята значимост и ценност. Според психолозите човек се нуждае минимум от 8 прегръдки на ден, за да се чувства добре.

 

Предоставяйте разумна самостоятелност на детето

Психолозите съветват – не е нужно да правите вместо детето това, което то умее и само. Разбира се, вие много по-бързо ще оправите леглото или ще завържете обувките. Но когато малкото човече се труди и получава резултат, се учи да бъде самостоятелно. Това повишава неговата увереност в собствените сили и буди самоуважение. Естествено, винаги бъдете до детето и при необходимост му помагайте, подкрепяйте, хвалете.

 

Повече разрешавайте, по-малко забранявайте

Постарайте се да формулирате необходимите забрани без любимото ни „не“. Вместо „не яж бонбони“, можете да кажете: „хапни първо от супата, а след това може и бонбон“. Детската психика е устроена така, че когато не чува частицата „не“, се концентрира на позитивното утвърждение.

 

Формулирайте позитивни нагласи

Това, което казват възрастните, детето възприема като даденост. „Ти още си малък, не можеш“, „Тя е много слабичка“, „Хич не му се учи“ – така програмираме у децата си отрицателни резултати. Слушайки подобни изрази, детето няма да положи никакви усилия, за да преодолее трудностите, а ще се постарае да „отговори“ на вашите твърдения.

 

Търсете поводи за похвала и радост

Дори ако нещо не се получава, намерете плюсовете в ситуацията: отбележете положените старания, покажете вярата си в предстоящия успех. Вашата увереност ще се предаде на детето, ще му вдъхне желание за резултати.

 

Отбелязвайте заслугите и достиженията на детето, като не го сравнявате с другите

Поставяйте му задачи, които са изпълними за него. Акцентирайте вниманието на успехите, които е достигнало. Човек е добре да се научи да се радва на своите постижения, да получава удоволствие от труда си.

 

Виж още

Учете детето да възприема грешките си като стимул

Грешките са неотменна част от опита в опознаването на света. Не се сърдете за грешките на детето. Така то може да загуби интерес и инициатива към всякаква дейност, страхувайки се да не сбърка.

 

Търсете положителните моменти във всяка ситуация

Към неуспехите се опитайте да се отнасяте с хумор. Така детето ще се научи да се радва на живота, ще формира позитивно светоусещане.

 

Говорете с детето за неговите чувства

Така ще му помогнете да разбере чувствата си и да ги управлява. Освен това, ще почувства, че вие го разбирате и искрено съпреживявате с него.

 

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре