Сега четеш
Не правете забележки на децата за теглото им

Не правете забележки на децата за теглото им

Родителите могат трайно да наранят чувствителната детска психика с коментарите си относно теглото на малчуганите, доказва проучване, публикувано в сп. „Хранене и хранителни разтройства“.

Според изследването, посветено на нарушенията при хранене, жените, които си спомнят думите на мама и татко за повечкото килограми още от сравнително ранна детска възраст, впоследствие като възрастни стават по-склонни към напълняване и наднормено тегло, по-несигурни като личности и с по-ниска самооценка.

В проучването са взели участие приблизително 501 дами на възраст между 25 и 30 години, които учените разпитвали относно начините, по които възприемат собственото си тяло, доколко се чувстват комфортно в него, както и колко често родителите им са коментирали тяхното тегло в миналото. Според събраната информация мнозинството от жените с наднормено тегло, както и тези с нормално тегло, които обаче пазели ясен спомен от своето детство за забележките на родителите си, били недоволни от външния си вид и по-конкретно от теглото си като възрастни.

„Дори да сте притеснени за теглото на вашите деца, избягвайте да ги критикувате или да ги ограничавате прекомерно в консумацията на храна. Достатъчен е лек тласък, за да ги насочите към правилния избор на по-здравословен начин на живот. Те се нуждаят от усещането, че имат свободата  да вземат правилното решение“, споделя д-р Брайън Уансинк, водещият изследовател на проекта.

Виж още

Източник: genitori.it

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре