Сега четеш
Изправени, с високо вдигната глава

Изправени, с високо вдигната глава

Здравата къща се нуждае от стабилна основа. Същото може да се каже и за нас, хората – гръбначният стълб е нашата опора и когато той не е в изправност, това се отразява на цялото ни здраве.

Според статистика от 2015 г. всяко 4-то дете има неправилна стойка, гръбначна асиметрия или някаква форма на гръбначно изкривяване. Най-честите причини за това са бързото израстване, неправилната позиция на тялото в седнало и изправено положение, липсата на физическа активност и замяната ѝ с игри пред компютъра, таблета или смартфона. За да помогнем на повече деца да бъдат здрави и да вървят изправени, с високо вдигната глава, потърсихме проф. Христо Георгиев, един от изтъкнатите специалисти в областта на детската ортопедия и травматология. От него научихме кои са най-често срещаните проблеми на гръбначния стълб и как да предпазим малчуганите от тях.

 

Кои са най-често срещани проблеми в детската възраст?

Проблемите на гръбначния стълб представляват около 25% от всички заболявания на опорно-двигателната система във възрастта от 0 до 18 години. Хубавото е, че при много от тях не се наблюдават изменения в скелета, които да изискват сериозни оперативни намеси. Най-често срещаните проблеми на гръбначния стълб в детската възраст са два – неправилната (порочна) стойка и сколиотичната болест.

Порочната стойка е мускулен дисбаланс, в резултат на който детето е с превит гръб. Този превит гръб поражда изкривяване на гръбначния стълб във вид на леко изразена „гърбица“ и лека асиметрия на раменния пояс. При стягане на мускулатурата това се коригира спонтанно. Състоянието трябва задължително да се различи от ортопед, от по-сериозното заболяване на Шоерман Мау. Последното се среща в пубертета.

Сколиотичната болест се различава от сколиозата (изкривяване на гръбначния стълб във фронталната равнина) и засяга не само костния гръбнак, но и организма като цяло. Оказва влияние както върху опорно-двигателния апарат, така и върху сърдечно-съдовата, дихателната система, дори въздейства на психиката. Сколиотичната болест може да бъде вродена, мускулна, неврогенна и идеопатична (т.е. с неясна, вероятно наследствена причина) и като цяло има прогресивно развитие. Освен до изкривяване на гръбначния стълб във фронталната равнина, води и до завъртане на гръбнака около оста на тялото, в резултат на което се получават деформации на ребрата и промяна в нормалните предно-задни и странични размери на гръдната клетка. Образува се ребрена гърбица, което на свой ред се отразява върху органите, разположени вътре в гръдния кош – сърцето и белите дробове.

Как да разберем дали детето има гръбначно изкривяване? Какви са симптомите и как става диагностицирането?

Ранните белези са много дискретни и могат да се установяват само от лекар. В един по-късен етап, когато гръбначното изкривяване вече е напреднало, симптомите стават ясно видими и за родителите. Например, когато родителят забележи, че едното рамо на детето виси спрямо другото или че има видимо изкривяване, най-вероятно заболяването е напреднало и става дума за високостепенна сколиоза, която изисква сериозно лечение.

Обикновено първите симптоми, които родителите не забелязват, се проявяват около 10-годишна възраст. Видимо те изглеждат така – лекостепенно изкривяване, най-често под формата на буквата „S” на гръбначния стълб на фронталната равнина; дисбаланс в триъгълниците на талията; асиметричност на лопатките (едната се намира по-високо, а другата – по-ниско); едното рамо е разположено по-ниско спрямо другото.

Степента на сколиотичната болест се определя посредством рентгенова снимка и се измерва в градуси – съответно от 5 градуса до 45 и нагоре. В зависимост от градусите заболяването се класифицира като лека, средна и тежка форма. Тук е мястото да се спомене, че съществуват т. нар. прогресивни сколиози – сколиоза, нарастваща с повече от 9 градуса на година, което е лош прогностичен белег и изисква много по-активно лечение.

Винаги трябва да се има предвид кога е започнала сколиозата и какъв е потенциалът на растеж на скелета на детето. На тази база се правят и прогнозите за развитието на болестта. За да може да се проследи развитието на заболяването и за да бъде предприето навременно подходящо лечение се налагат редовни прегледи (поне на 6 месеца) от детски ортопед или отобщопрактикуващ лекар, както и рентгенографии на целия гръбначен стълб и таз в право положение.

В прегледите за гръбначни изкривявания включени ли са първичните прегледи за плоскостъпие?

Плоскостъпието е различно заболяване, но в същото време е и белег, който може да ни насочи към евентуално развитие на сколиотична болест. Плоскостъпието може да бъде открито след 3 години и половина, като причините за появата му са различни – вродено късо ахилесово сухожилие, неправилно разположение на скочната кост в глезенната вилка (вертикален талус), допълнителни кости, към които сухожилията, поддържащи свода, се залавят неправилно; сраствания между отделните кости. Най-честата причината е т. нар. наследствена ставна халтавост (вид съединителна тъкан, предразполагаща и към гръбначни изкривявания).

Какво лечение се прилага при диагностицирано гръбначно изкривяване?

В нашата клиника разполагаме със специалисти на много високо ниво, които се занимават с лечение на сколиоза до 30, 40, 45 градуса. Съществуват различни варианти за лечение. България е една от малкото страни в Европа, която прилага т. нар. метод на Шрот – специализирана кинезитерапевтична 3D корекция. При развитие на сколиоза от 20 до 40 градуса е абсолютно задължително използване на корсетолечение. То започва след установяване на гръбначно изкривяване над 20 градуса и продължава минимум 2 години. При високостепенните сколиози, протичащи с доказано намаляване на дихателния капацитет, ехографски доказани промени в сърцето и изкривяване над 45 градуса, трябва да се мисли за оперативно лечение.

Виж още

Как да предпазим детето от гръбначно изкривяване?

Профилактиката на гръбначните изкривявания изисква активно спортуване, което да изгради здрава окологръбначна мускулатура и здрава предна коремна стена. Когато те са налице, развитието на сколиоза може да бъде предотвратено или забавено, а тежките гръбначни деформитети да бъдат избегнати.

Другото изключително важно нещо е спането на детето. То трябва да спи в подходящо легло, без високи възглавници, матракът не трябва да бъде мек. Разбира се, не бива да се стига и до другата крайност и детето да спи на абсолютно твърд матрак. В момента на пазара може да се намери огромно разнообразие от ергономични матраци, които гарантират правилно спане на децата.

Следващият голям проблем са компютрите. Първо, не позволявайте на децата да прекарват повече от 30-40 минути пред монитора. И второ – наблюдавайте как точно стои детето и при нужда коригирайте позата му, Правилната позиция е детето да бъде симетрично разположено спрямо компютъра, а не на една страна. Същото се отнася за четенето и за храненето. Необходимо е родителят да следи и при необходимост да прави забележка, тъй като по време на тези дейности детето несъзнателно заема неправилна позиция.

Въпросът за ученическите чанти също е доста спорен – дали тежката чанта води до гръбначно изкривяване? Ако едно дете има здрава окологръбначна мускулатура, този проблем не би трябвало да съществува.

Подходящ, неподходящ…

Когато говорим за проблеми с опорно-двигателния апарат, трябва да знаем, че има спортове, които са подходящи за поддръжка на гръбначния стълб, както и такива, които е хубаво да се избягват. Според специалистите плуването и ездата са перфектни, защото заздравяват гръбначната мускулатура и я предпазват от изкривяване. Художествената гимнастика и балетът пък не се препоръчват, защото водят до по-голям лакситет на гръбначния стълб. Има доказателства, че процентът на сколиозите при деца, практикуващи тези два спорта, е по-висок спрямо останалите.

Редовните консултации със специалист ортопед или с личния лекар на детето са важни за ранното диагностициране на гръбначните изкривявания.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре