Сега четеш
Топлинен или слънчев удар?

Топлинен или слънчев удар?

Активната игра на мъника няколко часа под жарките лъчи, дългото пътуване в колата или прекалено многото дрехи крият риск от топлинен или слънчев удар – животозастрашаващи състояния за най-малките…

Защо децата са по-податливи на топлинен и слънчев удар?

Детският организъм се характеризира с усилена обмяна на веществата, с по-голямо съдържание на вода, с несъвършена терморегулация – все предпоставки за по-голям риск от топлинен и слънчев удар.

Какви са симптомите?

Топлинният и слънчевият удар се получават при излагане на слънце и висока температура. Най-съществената разлика между тях е, че при слънчевия удар винаги се наблюдава засягане на централната нервна система и симптоми, свързани с нарушено съзнание, гадене, повръщане, ускорен пулс, ниско кръвно налягане, инфилтративен еритем по откритите части на тялото, често придружен с оточен синдром и белези на изгаряне. При топлинния удар няма неврологична симптоматика, характерни за него са много високата температура, зачервяването на кожата по цялото тяло, без обривът да има инфилтративен характер, оток и изгаряне.

Какво трябва да се предприеме в случай на съмнение за слънчев или топлинен удар?

На първо място детето трябва да се изведе от средата, която крие риск за топлинен и слънчев удар – независимо дали това е плажът, колата, затворено помещение… Необходимо е да се дават много течности, при възможност да се направят охлаждащи компреси, а при повишена температура – антипиретици.

Кога се налага задължително да бъде потърсена медицинска помощ?

При наличието на неврологична симптоматика е необходимо родителите да се консултират с личния лекар или специалист педиатър, който да прецени дали е необходимо детето да се хоспитализира за провеждане на изследвания и адекватно лечение – вливане на глюкозно-солеви разтвори, третиране на участъците по кожата с изгаряне.

Как да предпазим децата от топлинен и слънчев удар

Виж още

Обличайте ги в по-широки дрехи от естествени и леки материи!

Предпазвайте главата с шапки с по-широка периферия!

Извеждайте ги на разходка в подходящите часове – сутрин до 11 ч., а следобед след 17 ч.

Задължително хидратирайте кожата на кърмачетата до 6-ия месец, а при по-големите деца използвайте медицинска козметика със защитен фактор.

В най-горещите дни осигурете на децата достатъчно течности, за предпочитане вода.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре