Сега четеш
Цигареният дим у дома разрушава зъбите на детето

Цигареният дим у дома разрушава зъбите на детето

Родителите, които пушат у дома и в близост до децата си, ги излагат на риск от развитие на зъбен кариес. До този извод са стигнали д-р Андрю Елайн (Andrew Aligne) и колегите му от университета Рочестър. Те са анализирали състоянието на  устната кухина при почти четири хиляди деца, съобщава Би Би Си.

Авторите на изследването обръщат внимание на факта, че зъбният кариес е проблем, по-често срещан при деца от бедни семейства, в който тютюнопушенето е доста по-чест навик. При съпоставка на фактори, като възраст, пол, честотата на посещения при зъболекар, хранителни навици, както и анализ на веществата в кръвта, учените установили, че децата, изложени на цигарен дим в домовете си имат повече кариеси и по-често страдат от проблеми с венците.

При вдишване на тютюнев дим, независимо дали активно или пасивно, през белите дробове в организма се абсорбира никотин. След около 72 часа никотинът се метаболизира и се превръща в различно съединение, наречено котинин, което лесно може да се установи при кръвни изследвания и е сигурно доказателство за излагане на цигарен дим.

Оказало се, че децата, които имат завишено ниво на котинин в организма, страдат с 47% по-често от кариеси на млечните зъби и с 26 % на постоянните.

Виж още

Според д-р Елайн, събраните данни са поредно доказателство за вредата от пасивното тютюнопушене върху крехките детски тела.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре