Сега четеш
Цитрусовите плодове – от кога и по колко?

Цитрусовите плодове – от кога и по колко?

Цитрусовите плодове са богати на витамини и антиоксиданти, което ги прави добър защитник на имунната система и верен приятел в борбата с вирусните заболявания и настинките. Все пак, какво трябва да знаем за тях, когато ги предлагаме на децата?

Цитрусовите плодове са много разнообразни. Всички те обаче са чужди на нашата географска ширина и не са подходящи за захранване на кърмачето. Някои цитруси са с висок алергенен потенциал и могат да предизвикат алергични реакции при малкото дете. По тази причина портокалът, мандарината, лимонът и т.н. се предлагат на малките деца след навършване на една годинка. При деца с фамилна анамнеза за алергии цитрусите се включват още по-внимателно, желателно след навършване на 2–3 годинки.

При желание от страна на майката и липса на противопоказания при детето като първи южен плод може да се даде добре узрял банан (не зелен и не с кафяви петна). Той се предлага под формата на бананово пюре (добре намачкан или пасиран плод) в малко количество, дадено самостоятелно с лъжичка или добавено в млечната каша. Бананът може да се включи в менюто на детето, след като са въведени първите захранващи храни (зърнено-млечна каша, зеленчуково пюре и т.н.), но не по-рано от 6-месечна възраст. Бананът разполага с естествена „опаковка”, което го прави много подходящ за хапване навън, по време на разходка.“

Виж още

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре