Сега четеш
С-реактивният протеин – какво трябва да знаем

С-реактивният протеин – какво трябва да знаем

С-реактивният протеин (CRP) е широко използван и много чувствителен маркер на възпаление. Стойностите му се повишават още на 6-ия час от инфекцията и не се повлияват от храненето и времето на изследване. Големият недостатък на този биомаркер е много ниската му специфичност – той се повишава както при бактериални, така и при вирусни инфекции, при ревматоидни заболявания, изгаряния, тъканен разпад, травма и т.н. Няма единно мнение за разграничителните нива на показателя при различни заболявания. Най-общо повишени стойности до 30 mg/l говорят по-скоро за вирусно заболяване, докато тези над 60 mg/l – за бактериална инфекция. При антибиотично лечение стойностите на CRP бързо спадат.

 

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре