Сега четеш
9 март – световен ден на бъбреците

9 март – световен ден на бъбреците

Бъбреците са един от най-важните органи. От правилното им функциониране зависят и другите органи. За съжаление обаче все повече се увеличава броят на хората с бъбречни проблеми. Неслучайно от 2006 г. се чества Световния ден на бъбреците, който да напомни колко са важни  профилактиката и ранното диагностициране , за да можем ние и нашите деца да се радваме на повече здраве.

Интересни факти за бъбреците

 • За едно денонощие през бъбреците преминава една четвърт от обема на цялата циркулираща в тялото ни кръв.
  • В бъбреците има специални филтри – нефрони, „отпадъците” се събират във вид на урина и се изхвърлят, а пречистената кръв постъпва в артериите.
  • Бъбреците приличат на бобено зърно. При възрастния човек дължината им е 10-12 см, а теглото на единия бъбрек е от 120 до 150 грама.
  • Бъбреците изработват хормона ренин, който отговаря за регулацията на артериалното налягане.
  • За разлика от много други органи бъбреци имат почти всички животни, включително рибите и земноводните.

Предстоящи събития

 • Безплатен скрининг на бъбреци в „Александровска“

По повод Световния бъбречен ден, в периода от 13 до 17 март 2017 г., между 10 и 16 часа, екипът на Клиниката по нефрология ще преглежда безплатно. Целта на консултациите е ранното откриване и лечение на хронична бъбречна болест и създаване на регистър на засегнатите от нея. Необходимо е желаещите консултация да се запишат предварително на тел.: 02/ 9230 420 или 02/ 9230 253.

Виж още

 • Безплатен семинар под надслов „За здрави детски бъбреци -профилактика преди всичко“

Семинарът е организиран от Асоциацията на родители на деца с бъбречни заболявания. Ще се проведе на 9 март в Българския институт за стандартизация с адрес: ж.к. „Изгрев“,  ул. „Лъчезар Станчев“ 13. За участие са поканени медицински специалисти и педагози от детски градини и ясли на територията на София. За повече информация: тел.: 0878 322 632, 0885 602 042

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре