Сега четеш
Минералите и децата

Минералите и децата

Храненето е може би най-значимият от всички външни фактори, оказващи влияние върху растежа и развитието на децата, както в периода на вътреутробното развитие,така и в кърмаческа възраст и през първите години от живота на детето. То е фактор, който има дълготрайни последици върху здравето на човека. Какви витамини, минерали и микроелементи трябва да съдържа менюто на детето, за да бъдат задоволени напълно нуждите на растящия му организъм, разказва д-р Цветана Джурова.

 

Развитието на детето зависи от вноса с храната на необходимите за жизнените процеси енергия и хранителни вещества – белтъци, мазнини и въглехидрати, витамини и минерали.

Витамините и минералите са вещества, които нямат структурна функция, но са задължителна част отхранителния внос, тъй като са абсолютно необходими за всички жизнени процеси на детския организъм. Те имат незаменима роля за правилното развитие и функциониране на имунната система на детето.

Минерали

Минералните вещества, за разлика от белтъците, въглехидратите и мазнините, нямат хранителна стойност. Те обаче са необходими на организма, тъй като влизат в състава на ензими, витамини и хормони и влияят на растежа, храносмилането, кръвообразуването и др. Недостигът или излишъкът им води до нарушения в обмяната на веществата.

В зависимост от количеството си в организма минералните вещества се разделят на макро- и микроелементи.

Особено важни за детския организъм са макроелементите калций и фосфор, необходими за структурното изграждане на костите и зъбите.

Микроелементите желязо и мед са необходими за кръвотворните процеси и преносът на кислород до тъканите.

Виж още

Йодът влияе върху функцията на щитовидната жлеза, чиито хормони оказват съществено влияние върху всички жизнени процеси в организма.

Натрий, калий, хлор и магнезий са важни за поддържането на нормалното за човешкия организъм алкално-киселинно състояние, влизат в състава на ензими, хормони и други биологично значими молекули.

Селен, хром, кобалт са микроелементи, които влизат в състава на различни ензими и витамини. Макар и в минимални количества, те са необходими на организма и имат съществена биологична функция.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре