Сега четеш
5 въпроса за атопичния дерматит

5 въпроса за атопичния дерматит

От детска екзема стадат от 2-10% от населението на различните страни, като в 85% от случаите заболяването се проявява до 5-годишна възраст. През последните години се наблюдава тенденция към увеличаване на случаите на деца с ендогенна екзема. Симптомите са характерни – различна по тежест екзема, сухота на кожата, неприятен сърбеж, разпокъсан сън, плач… За да разберем причините, симптомите и лечението на атопичния дерматит, се срещнахме с  д-р Матева.

 

Какво представлява атопичният дерматит?

Атопичния дерматит е генетично обусловена хронично-рецидивиращо заболяване.

Кои са причините и симптомите?

У болните се открива фамилна обременост с атопична екзема, уртикария, астма. Установява се смущение в клетъчния и хуморалния имунитет. Унаследяването не е все още точно определено.

Може ли да се „израсте“ заболяването?

Обикновенно с израстването се разреждат пристъпите – както по честота, така и по тежест. Макар и рядко, заболяването може да остане през целия живот като прераства в невродермит.

Какво е лечението?

Прилагат се омазняващи кремове и щадящи измиващи средства. Когато се влоши състоянието, е необходимо родителите да направят консултация с дерматолог за изписване на подходящо лечение съответстващо на състоянието на детето.

Виж още

Можем ли да предпазим детето?

Може по време на бременността да се взимат специални пробиотици, а когато се роди детето – да се къпе и да се овлажнява кожата с медицинска козметика. Водата при къпане не бива да бъде много топла. През лятото е хубаво да се прави климатотерапия на море и високо планинско лечение.

Как да облекчим състоянието на детето?

Родителите трябва да знаят, че редица фактори от околната среда, както и емоционалното състояние на детето могат да влошат изявата на атопичния дерматит. Затова е препоръчително да се избягват прекомерното потене на кожата, прегряването, неподходящите агресивни измивни средства, грубите текстилни материи (вълна), цигарения дим и емоционалния стрес. Най-важното правило, което трябва да спазват родителите на деца с атопичен дерматит, е да не забравят да използват ежедневно подходящо хидратиращо средство, т. нар. емолиент.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре