Сега четеш
Детето и слънцето: как да избегнем конфликта

Детето и слънцето: как да избегнем конфликта

Няма по-хубаво от това хлапетата по цял ден да са на въздух, да се гонят в градинката, да строят пясъчни замъци на плажа или в пясъчника, да се цамбуркат във водата… Внимание обаче – за никого не е тайна, че слънцето и високите температури крият опасности. Активната игра няколко часа под жарките лъчи, дългото пътуване в колата или прекалено многото дрехи крият риск от прегряване или от топлинен или слънчев удар – животозастрашаващи състояния за най-малките. Как да се възползваме от предимствата на лятото, без да рискуваме здравето на децата си?

 

Защо децата са по-податливи на топлинен и слънчев удар?

Детският организъм се характеризира с усилена обмяна на веществата, с по-голямо съдържание на вода, с несъвършена терморегулация – все предпоставки за по-голям риск от топлинен и слънчев удар.

Какво представляват топлинният и слънчевият удар?

Топлинният и слънчевият удар се получават при излагане на слънце и висока температура. Най-съществената разлика между тях е, че при слънчевия удар винаги се наблюдава засягане на централната нервна система и симптоми, свързани с нарушено съзнание, гадене, повръщане, ускорен пулс, ниско кръвно налягане, инфилтративен еритем по откритите части на тялото, често придружен с оточен синдром и белези на изгаряне. При топлинния удар няма неврологична симптоматика, характерни за него са много високата температура, зачервяването на кожата по цялото тяло, без обривът да има инфилтративен характер, оток и изгаряне.

Какви са първите симптоми?

Обикновено първите симптоми са свързани със зачервяване на кожата до степен изгаряне, болка и повишена температура. Често се наблюдава различна степен на отпадналост, редуцирана двигателна активност и/или свръхвъзбудимост, гадене, повръщане. При по-тежките случаи детето може да направи и мозъчен оток, гърчове.

Какво трябва да се предприеме в случай на съмнение за слънчев или топлинен удар?

На първо място детето трябва да се изведе от средата, която крие риск за топлинен и слънчев удар – независимо дали това е плажът, колата, затворено помещение… Необходимо е да се дават много течности, при възможност да се направят охлаждащи компреси, а при повишена температура – антипиретици.

Кога се налага задължително да бъде потърсена медицинска помощ?

При наличието на неврологична симптоматика е необходимо родителят да се консултира с личен лекар или специалист педиатър, който да прецени дали е необходимо детето да се хоспитализира за провеждане на изследвания и адекватно лечение – вливане на глюкозно-солеви разтвори, третиране на участъците по кожата с изгаряне.

Виж още

Ако детето е изгоряло…

Необходимо е веднага да направите консултация с личния лекар, със специалист педиатър или с дерматолог, който да диагностицира степента на изгаряне и да назначи подходящото лечение. В никакъв случай не предприемайте самолечение!

Все пак, има ли начин да предпазим децата от топлинен и слънчев удар?

Желателно е да спазвате няколко прости правила. Обличайте децата в по-широки дрехи от естествени и леки материи! Предпазвайте главата с шапки с по-широка периферия! Извеждайте хлапетата на разходка в подходящите часове – сутрин до 11 ч., а следобед след 17 ч. Задължително хидратирайте кожата на кърмачетата до 6-ия месец, а при по-големите деца използвайте медицинска козметика със защитен фактор. В най-горещите дни осигурете на децата достатъчно течности, за предпочитане вода.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре