Сега четеш
Детето ми повръща

Детето ми повръща

Ако с температурата и хремата сме някак свикнали и знаем как да реагираме, то повръщането често ни плаши, защото е доста драматично и мъчително за детето. Кои са най-честите причини детето да повръща, как да разпознаем дали е дехидратирано, как да му помогнем в домашни условия и кога задължително трябва да се консултираме с лекар? На тези и още въпроси отговаря д-р Боряна Георгиева.

 

Кои са най-честите причини детето да повръща?

Повръщането е едно от най-честите оплаквания в детската възраст след симптомите от страна на дихателните пътища и повишената телесна температура. Причините за възникването му могат да бъдат многобройни, като някои от тях далеч не са безобидни и банални или ограничени само до храносмилателната система. За щастие, в доминиращия процент случаи се касае за вирусна инфекция на стомашно-чревния тракт или за диетична грешка.

 

Една от възможните опасности, свързани с повръщането, е дехидратацията – как да я разпознаем и какво да правим?

На първо място – без паника. Детето няма да се обезводни от еднократно повръщане или няколко епизода през голям интервал от време. Такъв риск съществува при многократно, обилно повръщане, което продължава повече от няколко часа или при давност на оплакванията над 24-48 ч. без съпътстващо възстановяване на необходимите течности в достатъчен обем. Често съпътстващата диария допринася значително към риска от обезводняване.

Дехидратацията има три степени – лека, умерена и тежка, които се определят в зависимост от процента на загубените течности или по-лесно – чрез спада в телесното тегло. При лека дехидратация симптомите са дискретни, общото състояние на детето не е засегнато и може лесно да бъде преодоляна. Наблюдава се леко намалено отделяне на урина, като тя става по-тъмна и концентрирана, увеличено е чувството за жажда. Достатъчно е предлагането на течности през устата за наваксване на загубите. Умерено тежката и тежката дехидратация налагат повишено внимание и бързи мерки. Количеството на отделената урина е силно намалено или липсва, лигавиците стават сухи, кожата губи своята еластичност, а сърдечната честота може да е повишена. Детето може да е силно раздразнително, да плаче без сълзи или обратното – да е летаргично, очите муй да изглеждат „потънали“ навътре в орбитите. При кърмачетата може да се наблюдава „хлътване“ на голямата фонтанела под нивото на черепните кости. Тези симптоми налагат консултация с лекар.

 

Как да помогнем на детето в домашни условия?

При лека и в някои случаи на умерена степен на дехидратация родителите могат да се справят успешно и у дома, където детето ще се чувства по-спокойно и по-склонно да следва препоръките. На първо място, не бързайте да предлагате течности веднага след повръщане, дори и детето да иска да пие. Много е вероятно повръщането да се повтори при прием на каквото и да е течност, преди стомахът да се е успокоил. Добре е да изчакате поне половин час и след това да започнете постепенна рехидратация. Важно е тя да става на малки глътки, за да се оцени поносимостта на стомаха, не оставяйте детето да пие до насита. При кърмачета на естествено хранене кърмете детето на поискване, колкото често се налага, а в случай на отказ – можете да предлагате вода с лъжичка или спринцовка. Изключително подходящи, добре толерирани и специално пригодените за целта са оралните рехидратационни разтвори, които съдържат електролити в оптимално съотношение. В аптеките могат да се намерят и свещички за ректално приложение, които се отпускат без лекарско предписание и сe прилагат успешно при липса на диария.

 

Виж още

Необходима ли е диета?

Добре е да внимавате каква храна предлагате в този период, така че да намалите риска от потенциално дразнене и обостряне на симптоматиката, както и да не товарите стомаха с трудно смилаема храна. Не насилвайте детето да се храни, ако не желае, и подбирайте лесно смилаеми, недразнещи храни. Идеални в началото са сухите храни, варените или печени картофи, морковите, препечената филийка, кашата. Избягвайте мазните храни, млечните продукти, червените меса и сладките и силно подправените храни. Ако детето не желае вода, но успешно приема адаптирано мляко, чай за деца или друга любима течност, която не е силно подсладена, не се притеснявайте да предлагате и нея.

 

Кога задължително трябва да се консултираме с лекар?

При съмнение за умерено тежка или тежка дехидратация, при несправяне с оплакванията в домашни условия или бързо развитие на състоянието, редно е да се обърнете към педиатър. Освен това – при скорошна травма на главата, температура с главоболие и светобоязън или други симптоми, които насочват към проблем извън стомашно-чревния тракт, задължително търсете лекарска помощ.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
1
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре