Сега четеш
Детските градини отново приемат деца

Детските градини отново приемат деца

Mинистрите на здравеопазването Кирил Ананиев и на образованието Красимир Вълчев съобщиха, че детските градини започват отново да приемат деца от 22 май. За реда и организацията ще отговарят кметовете на населените места. Те ще решават до 1 юни дали и кои детски градини да отворят. Всяка седмица ще се провежда проучване за това, колко деца ще посещават детските градини, за да се създадат необходимите условия.

Отварянето на детските градини и ясли ще става при строг контрол и хигиенни мерки. Няма да се изисква задължителната медицинска бележка, за да няма струпване пред лекарските кабинети. Също така ще бъде увеличен интервалът за оставяне и вземане на децата. Температурата на всяко дете ще се мери на входа на учебното заведение. По-голямата част от времето, ако не вали, децата ще прекарват навън. Предвижда се целево тестване на персонала. Учителите ще имат маски и шлемове. Родителите ще подписват декларация за информирано съгласие и споделена отговорност за мерките в детската градина. Очаква се децата в групите да бъдат около 10, като за София се предполага, че те могат да бъдат между 12 и 18.

Родители трябва да уведомяват персонала на детската градина за състоянието на детето им, както и ако те проявят симптоми на някакво заболяване. Ако се установи случай на дете с COVID-19 в дадена група, то тя ще бъде поставена под карантина. В зависимост от контактите на детето, може да бъде поставена под карантина и цялата детска градина. При това условие, за периода от 14 дни, няма да се приемат нови деца.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре