Сега четеш
Детската градина = постоянни болести

Детската градина = постоянни болести

Мъничетата растат бързо! Докато усетите, и ето идва време детето ви да тръгне на ясла или на градина. Вероятно ви измъчват куп противоречиви чувства и въпроси – „не ли е прекалено малко още”, „как ще свикне”, „дали не е по-добре да го гледа баба му”… Най-голямото ви притеснение обаче е, че новата социална среда идва в „комплект“ с хрема, кашлица, температура… Дали наистина детската ясла и градина означават постоянни болести и кога е най-подходящото време малкият човек да се отдели от мама и тати, попитахме педиатърa д-р Захаринка Гочева.

 

Защо децата боледуват често, като тръгнат на ясла или детската градина? Как имунната им система се повлиява от фактори като новата среда, стреса, общуването с много деца?

Имунната система на децата на възраст между 1 и 3 години все още не е изградена изцяло и не функционира в пълния си капацитет.

Още преди раждането бебето получава от организма на майката готови антитела, които го защитават от вируси и алергени през първата половин година от живота му. Кърмените бебета също получават малки количества антитела чрез майчиното мляко. Около година след раждането обаче майчините антитела са напълно изчерпани, а тези, получавани чрез кърмата – недостатъчни. Това е времето, в което организмът на детето трябва да започне да изгражда свои собствени антитела. Темпът, с който се синтезират и секретират антителата, зависи от храненето, от начина на живот и най-вече от контакта с инфекциозни агенти. За съжаление, детският организъм не разполага с достатъчно количество белтъци, от които се изграждат тези антитела, а при много вирусни инфекции просто е невъзможно да се изградят трайни такива. Синтезираните антитела са активни от 2-3 до 5 дни. Това означава, че мъникът може да боледува от един и същи вирус буквално през 5 дни, стига да има контакт с друго болно от същия вирус дете, както обикновено се случва в детските колективи.

 

Коя е най-подходящата възраст детето активно да започне да посещава детско заведение?

Бих посъветвала родителите, ако имат възможност, да не пускат децата си на ясла, тъй като на по-ранна възраст децата са с повишена склонност към заболявания и усложнения. Най-подходяща за тръгване на градина е възрастта след 3 години, когато организмът може да изгради по-трайни антитела и да се бори с инфекциите, с които неминуемо ще се сблъска в детския колектив. Тогава малчуганът и психологически е по-подготвен за по-активни социални контакти.

 

Какъв е периодът на адаптация на детския организъм към новата среда?

Децата винаги преминават през период на адаптация, но след 3-годишна възраст тази адаптация е по-плавна, боледуванията не са толкова тежки и рискът от сериозни усложнения е по-малък. Обикновено периодът на адаптация към новата среда продължава около година, а при някои деца и повече.

За съжаление, правилото „2 дни на детска градина, 2 седмици вкъщи” е в пълна сила, особено през първата една година. През следващата година имунитетът става малко по-стабилен и обикновено детето се разболява през две-три седмици, а през третата и четвъртата година то боледува много рядко. Важно е, когато детето се разболее, да се лекува по-дълго време в домашни условия, за да може да се възстанови напълно.

При голяма част от децата с течение на времето инфекциите започват да се локализират в областта на носоглътката. Но има и такива, при които се развива увеличена трета сливица (аденоидни вегетации), астма бронхеале, синуити и други хронични заболявания. Тогава подходът трябва да бъде индивидуален и при съвет от лекаря може да се наложи детето да не посещава детска градина за продължителен период от време.

Периодът на психологическа адаптация към новата среда и отделянето от майката също е много индивидуален. Има деца, които буквално от третия ден се адаптират и се чувстват добре на новото място. Други с години плачат при оставянето им в детската градина, играят с малък кръг деца, не общуват активно. Тези деца се нуждаят от по-голямо внимание не само от страна на родителите си, но и на учителите, а при задълбочаване на проблема е необходимо да се направи консултация с детски психолог.

 

Колко често е нормално да боледуват децата, когато тръгнат на ясла или детска градина?

Виж още

Не може да се говори за норма в боледуването. Според Американското педиатрично дружество, допустимо е децата, отглеждани в колектив, да приемат до 9 пъти антибиотик за една календарна година. Според европейските стандарти за нормално се приема детето да боледува 4-5 пъти годишно, ако не посещава детско заведение и до 7 пъти, ако посещава. Препоръчително е приемът на антибиотици да се сведе до минимум и да става само след консултация с педиатър.

 

Кои са най-честите здравословни проблеми, с които се сблъскват родителите на деца от 0 до 3 години (в яслата) и от 3 до 6 години (в детската градина)?

Възрастта от 0 до 3 години е свързана с висока заболеваемост, средно около 4-5 пъти годишно, като най-чести са болестите на дихателната система – 77,4%. Сериозен проблем са и инфекциозните болести, травмите и отравянията. Между 3 и 6-годишна възраст, освен контактът с повече вируси и инфекции, голямо отражение върху здравословното състояние оказват храненето, начинът на живот в семейството, движението и закаляването. В тази възраст основната част от заболяванията са инфекции на горните дихателни пътища (около 80%), но възникват и хронични заболявания, като най-чести са тези с алергична генеза (бронхиална астма, атопични състояния и др.), следвани от заболявания, свързани с наднормено тегло и затлъстяване, както и тези на нервната система и сетивните органи (най-вече смущения в зрението).

 

Има ли начин да подсилим имунитета на детето, преди да тръгне на детска градина и ясла?

За да подсилите имунитета на детето, бихте могли да използвате най-различни клонове на медицината – от хомеопатия и фитотерапия (билколечение), до противогрипни и противобактериални ваксини. Все пак, най-важни са семейната среда, закаляването, балансираното хранене и свеждането на стреса до минимум. Трябва да помните, че каквито и методи да прилагате за засилване на имунната система, първоначалният период на адаптация не може да се пропусне. Това е нормален период от развитието на мъника и контакта му със заобикалящата го среда.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре