Сега четеш
Кога трябва да посетим детския гастроентеролог?

Кога трябва да посетим детския гастроентеролог?

Повръщане, диария, запек, коремни болки… Все неразположения, които често се срещат при децата. В кои случаи обаче е добре да се направи консултация с детски гастроентеролог? С какво точно се занимава този специалист, как протича прегледа при него, кога се налага ехография, рентгеново или гастроскопско изследване? На тези и още въпроси по темата потърсихме отговор от д-р Янева.

 

С какво се занимава детският гастроенетеролог?

Детският гастроентеролог може да даде указания на родителите за правилно хранене и отглеждане, както на здравото дете, така и на децата с различни заболявания. Той също диагностицира и лекува заболяванията на стомашно- чревния тракт, черния дроб, панкреаса и слезката.

Каква е връзката между състоянието на стомашно-чревния тракт и цялостното здраве на детето?

Главната роля на стомашно-чревния тракт е да участва в разграждането и абсорбцията на хранителните вещества, осигурявайки по този начин енергия, растеж и развитие на отделните органи и системи. Важно е да се знае, че 78% от имунокомпетентните клетки се намират в него, населен е с милиарди микроорганизми, които влияят на здравето и състоянието на организма. Невроните на стомашно-чревния тракт произвеждат 50% от целия допамин в организма и 95% от целия серотонин, като задействат усещането за удовлетвореност. Друг невротрансмитер, глутамата, участва в когнитивните функции като учене и памет. Ентералната нервна система контролира процеса на храносмилане и играе важна роля за доброто физическо и психологическо състояние на детския организъм.

Кои са най-честите неразположения сред децата, изискващи намесата на детски гастроентеролог?

Болестни прояви от страна на храносмилателната система са повръщането, коремните болки, диаричните изхождания или обстипацията (запек).

Повръщането е мощно отделяне на стомашно съдържимо през устата, при което участват и коремните мускули. Най-често е във връзка със започваща инфекция, но може да бъда израз на реакция към храна. Когато е еднократно, се дават течности за рехидратация, при повтаряне е нужен преглед от лекар, който ще прецени лечението и при необходимост ще насочи към специалист.

Гастроезофагиалната рефлуксна болест е най-честата причина за обилни регургитации и повръщания в кърмаческата и малката възраст, изискваща лечение от детски гастроентеролог. В училищна възраст може да се установи хроничен гастрит, причинен от Хеликобактер пилори.

Коремните болки без други прояви и при добро здраве на детето са най-често функционални, но когото има и други прояви (повръщане, фебрилитет, влошено общо състояние), трябва да се диагностицира и активно да се лекува съответното заболяване от детския гастроентеролог.

Диарията е чест симптом при инфекции и непоносимост/алергия към храни, особено в малката възраст. Ако детето не наддава добре и/или има диарични изхождания повече от две седмици, следва да се насочи към детски гастроентеролог с резултати от ПКК и фекални проби. Хроничната диария може да е свързана със заболявания (муковисцидоза, целиакия, възпалителни чревни болести и др.), изискващи системно проследяване години наред.

Запекът честое свързан с неправилно хранене, липса на достатъчно фибри в диетата и несъздаден навик за изпразване на ректума в точен час.

Грешки в хранителния режим на детето ли са основната причина за гастроентерологичните заболявания в детската възраст ?

Някои от заболяванията са свързани с грешки в храненето. Така например гастроезофагиалният рефлукс при кърмачетата често се случва при прехранване, но може да е във връзка с инфекция или алергия към протеините на кравето мляко. Запекът също в голяма степен се дължи на неправилното хранене. Не малко от заболяванията на стомашно-чревния тракт обаче са свързани с генетична предиспозиция в комбинация с действието на определени външни фактори.

Виж още

Как обикновено протича прегледа при гастроентеролога?

Обикновено детският гастроентеролог пита за това какви точно са оплакванията от стомашно-чревния тракт. Целта е по този начин да се опита да локализира от коя част на тракта са проявите и да се насочи към диагностициране или отхвърляне на заболяване. Задават се конкретни насочващи въпроси за изясняване на евентуалното заболяване и се прави оглед на детето, неговото общо състояние, охраненост, тургор, преглед на устната кухина, оценява се има ли прояви от страна на дихателната, сърдечносъдовата система, корема, перианален оглед, а при необходимост ректално туше.

Кога се налага ехография, рентгеново или гастроскопско изследване?

Ехографията на коремни органи е безопасна и детските гастроентеролози я използват, за да установят промени в структурата и големината на черния дроб, жлъчния мехур, панкреаса, слезката, бъбреците и пикочния мехур и т.н.

Рентгеновото изследване на стомашно-чревния тракт не е безопасно и се предприема за доказване на аномалии на тракта, застрашаващи живота и здравето на детето и неговото развитие.

Ендоскопското изследване – гастро- или колоноскопия, се предприема, когато е необходимо да се огледа лигавицата на хранопровода, стомаха, дуоденума или колона и да се вземат проби за хистологично изясняване на промените в лигавицата. Това изследване е инвазивно, става под краткотрайна венозна упойка и се преценява от детския гастроентеролог. Има строги индикации за него – кървене от тракта, неповлияваща се желязодефицитна анемия, атипична целиакия, възпалителни чревни болести, упорита кърмаческа диария.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
1
Любов
0
Не знам
0
Щастие
1
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре