Сега четеш
Детските консултации

Детските консултации

В извънредното положение, в което сме, детските консултации са отменени до второ нареждане. Със сигурност тази ситуация за много родители е притеснителна, особено за тези, които са с новородени. За да внесем известно спокойствие по темата, се срещнахме с доц. Маркова.

 

Във времето на пандемия как ще успокоите родителите с новородени, с бебета?

Мили родители, намираме се наистина в безпрецедентна ситуация. Поради двете последователни грипни епидемии в началото на годината дълго време се отложиха плановите имунизации и консултации. Сега поради новата коронавирусна пандемия ситуацията също е сложна. Личните лекари не правят домашни посещения, имунизациите при децата след изписване от болничните заведения се забавят… Не се безпокойте! Всички ваксини могат да се приложат с отложен характер, без сериозни рискове за децата. Има опции за телеконсултации с лекар (например чрез платформата Консенто), има възможност за прегледи при необходимост. Ние, в Първа детска консултативна клиника, работим с предварително заявен час без прекъсване 24/7. Никой на този етап не може да замени ролята на личните лекари, но има на кого да разчитате. Извънредното положение ще отмине и тогава ще се наваксат пропуснатите ваксини.

Кои са основните неща, които родителите трябва да съблюдават и за какво точно трябва да следят, за да са спокойни, че всичко с детето е наред?

Изписаните новородени са прегледани от неонатолог в болничното заведение. В дома следва да се следи пъпния остатък за прояви на кървене, зачервяване или секреция, да се спазва добра хигиена на кожата с прилагане на подходяща медицинска козметика за бебета. Бебето трябва да се храни при поискване или на режим с кърма и/или адаптирано мляко. Ако то е спокойно, спи и се изхожда на почти всяко хранене, значи, че наддава на тегло и нямате повод за безпокойство. От 20-ия ден при доносените деца трябва да започне прием на витамин Д. Правете внимателно и нежно масаж и гимнастика след баня.

В момента са отложени и имунизациите. Това крие ли някакви рискове?

Децата поради извънредното положение нямат контакти и не се извеждат – при това положение рисковете за възникване на инфекциозно заболяване са малки. След отзвучаване на пандемията следва да се направят задължителните ваксини по план.

В извънредното положение за какво най-често ви се обаждат родители? Какви са най-честите им притеснения?

Имайки предвид основните симптоми при коронавирусната инфекция, родителите припознават подобни симптоми при тяхното дете и са доста притеснени. Нека не забравяме, че при децата доста вирусни инфекции протичат с температура, отпадналост, гърлобол, кашлица, диария и намален апетит, това не означава непременно COVID 19-инфекция. Децата в световен аспект са „пощадени“ от пандемията с преобладаване на леки или безсимптомни форми на заболяването.

Виж още

В кои случаи се налага все пак посещение при педиатъра?

Всички случаи с промяна в общото състояние на детето, изразено неспокойствие и плач, липса на апетит, температура, обрив, диария, поява на учестено дишане, промени в цвета на кожата и др. налагат консултация с педиатър.

Вашите препоръки – как да опазим децата здрави в тези тежки за всички ни времена?

Социалната изолация е изключително важна! А тя е много трудна в малката детска възраст, когато децата имат нужда от движение и контакти с връстници… Но изолацията в дома наистина е ключова за здравното състояние не само на детето, но и на цялото семейство. Домашно приготвената храна е от значение, също така са важни и редовното проветряване на помещенията, даването на витамин Д, както и излагането на слънце в хубавите дни, макар и на терасата. Вярвам, че заедно ще преборим тази пандемия и ще има добро бъдеще за децата на България!

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре