Сега четеш
Джобните пари на детето

Джобните пари на детето

 

Създаването на финансова отговорност у детето е много важно, но често пренебрегвано умение. Навиците, които придобиваме за използването на джобните пари, когато още ги носим в зайче-портмоне на врата, продължават да ни съпътстват и след години, когато вече са в кожения ни портфейл или в кредитната карта.

 

Какво ще научи детето от притежаването на джобни пари?

Чрез джобните пари малкото дете се научава да употребява и използва свои собствени, макар и ограничени, финанси и да поема отговорност за тях.

Сумите са още малки и неговите първи опити и грешки няма да струват много. А те неизбежно ще се случват, защото са част от уроците за парите.

Колко джобни?

За начало да тръгнем от магическата формула – седмичните джобни са равни на възрастта на детето по 50 стотинки.

Виж още

Така, ако детето ви е на 7 години, те са: 7 х 0.50 = 3.50 лв.

Важен въпрос, който трябва да бъде обсъден, е колко пари може да носи то в училище. По-спестовните деца често успяват да си съберат доста средства и това, разбира се, е похвално. Проблемът е, че ако темата изрично не е коментирана, има голяма вероятност да ги занесат всичките в училище, за да се похвалят. За тях това е съвсем нормално, защото това са си техните пари.

Няколко съвета за джобните пари:

  1. Обяснете на детето смисъла на джобните и правилата за използването им.
  2. Заедно с детето направете списък на вредните и забранените за купуване неща. Оставете го само да прави предложения за списъка, вие само му подсказвайте критериите. Така детето ще разбира смисъла на забраната и по-рядко ще я нарушава.
  3. Научете детето да купува само от разрешените от вас и от училището места. В никакъв случай не разрешавайте да купува вещи или храни от други деца, учители или от непознати хора в училищния двор.
  4. Първоначално давайте на детето джобни пари всеки ден, като постепенно увеличавате времето – два пъти в седмицата, един път в седмицата. Определете точен ден за даване на джобните и се старайте да го спазвате… Позволете на детето да изразходва джобните си пари по свой собствен избор.
  5. Избягвайте да му давате допълнително джобни пари, ако е похарчило предварително седмичната сума. Ако все пак го направите, нека да е за сметка на парите за следващата седмица.
  6. В никакъв случай не наказвайте детето за изгубени или откраднати джобни пари. То и без това преживява болезнено този „урок”.
  7. Системата на джобните пари е ефективна само когато е съчетана с обсъждане на финансовите въпроси в семейството.
  8. Не на последно място – добре е да обсъдите и да се опитате да хармонизирате политиката си по отношение на джобните с тази на останалите родители, като максимално се възползвате от опита и препоръките на класния ръководител.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре