Сега четеш
Митовете, в които родителите вярват, но лекарите – не!

Митовете, в които родителите вярват, но лекарите – не!

Родителите често се доверяват на съмнителни източници с недостоверна или остаряла информацията относно възпитанието и отглеждането на детето. Погрешно осведомени, те не само не спазват препоръките на медицинските специалисти, а действат обратно на лекарските съвети. Д-р Дейвид Хил, педиатър и автор на книгата „Dad to dad“, на базата на професионалния си опит споделя някои от най-разпространените митове за здравето на малчуганите, в които родителите вярват, а медицината отхвърля.

Сокът е полезен за децата

Замисляли ли сте се понякога, наблюдавайки малки деца с кутийка от плодово сокче в ръка, че всъщност не сме научили децата си да се наслаждават на най-естествения утолител на жаждата – водата. Да, след 6-тия месец включваме натуралните сокове в менюто на децата, твърдо вярвайки, че те са изключително полезни. Знаете ли обаче, че свръхконсумацията на сокове спомага за образуването на кариеси, газове и причинява затлъстяване?! И че освен това, пиейки сок преди или по време на ядене, децата биха могли да загубят желание за консумация на истинска храна, което пък да има за последица драстично отслабване и телесна маса под нормата?

 

Поради произхода си 100-процентовият плодов сок съдържа обилни дози витамини, минерали и антиоксиданти, но, тъй като в него липсва месестата част на плода, той е лишен от полезните фибри, действащи благоприятно на храносмилателната система. Без фибрите, сокът се превръща в богата на витамини, но и на захар напитка. Същото се отнася и за сока от зеленчуци – организмът си набавя необходимите витамини, но не и фибрите, които спомагат за регулиране на кръвната захар. Алтернативно решение представляват хранителните сокове, направени с блендер. Те съдържат и плодовият сок, и самият пасиран плод – съответно фибрите се запазват. Въпреки подобни алтернативи, педиатрите са категорични – количеството изпити сокове не бива да надвишава приема на вода, която е жизнено важна за организма, особено за детския.

 

Американската педиатрична академия препоръчва прием не повече от 120 до 170 мл плодов сок на ден за деца на възраст от 1 до 6 години, а след навършване на 6 години – не повече от 350 мл дневно.

Никненето на зъбките причинява треска (висока температура) и диария

За съжаление много родители винят никненето на зъбчетата за високата температура, диарията и кашлицата на бебето. Самият процес на поникване на зъбки започва около 6-тия месец и приключва приблизително на 3-годишна възраст. Негови съпътстващи симптоми са лигавенето (увеличаване на слюнката в устната кухина), дъвченето и триенето на венците, съпроводени от известна избухливост на детето, понижен  апетит към твърди храни и лека температура.

 

Никненето на зъби категорично не причинява диария или повишение на температурата над 38°С. Когато съответните симптоми са налице, е необходимо да се потърси друга, по-сериозна причина, смятат лекарите.

Бебешката седалка за кола трябва да е в посока на движението, когато детето е на 12-месечна възраст

Тъжната статистика сочи, че близо 1500 деца загиват годишно при автомобилни катастрофи в Съединените щати, като половината от тях нито са били настанени в обезопасително детско столче, нито са имали предпазен колан. Въпросът е, че ползването на столче за кола не е единствената предпазна мярка, която осигурява защита на детето, докато се вози в автомобил – седалката трябва да бъде закрепена правилно. Преди няколко години, поради тревожните данни, Американската педиатрична академия препоръча децата на възраст до 2 години да се возят в обезопасителни столчета за кола, обърнати обратно на посоката на движението – поне докато не достигнат максималното тегло за столчето (приблизително от 18 до 22 кг.). Проучванията сочат, че детските седалки, които са разработени с опцията да се обръщат в посока обратно на движението са по-безопасни, защото предпазват надеждно главата, врата и гръбнака. Обърнатите столчета все още са сравнително непопулярни в Европа поради по-трудната им инсталация и обичайното желание на майката да наблюдава лицето на детето си по време на пътуване.

Виж още

Ваксините причиняват аутизъм

От всички представени дотук митове твърдението, че имунизациите причиняват аутизъм, е най-опасното и най-трудното за оборване. „По мои наблюдения  негативното отношение спрямо ваксините най-накрая започна да спада поради нарастващия брой на случаи на заразяване с ваксинно-предотвратими болести, включително дребна шарка и коклюш – споделя д-р Хил. – Родителите, които имат притеснения по отношение на ваксините често ми споделят, че биха желали да проведат собствено проучване, преди да вземат решение дали да ваксинират детето си. В такива случаи ги съветвам вместо да се ровят из непроверени източници в интернет, да прочетат над 20 научни статии, доказващи, че ваксините срещу дребна шарка, заушка и коклюш не причиняват аутизъм. Препоръчвам на родителите да разгледат и последните публикувани доклади по въпроса, например тези на Световната здравна организация (СЗО).“

 

Източник: parents.com

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре