Сега четеш
Как да научите детето да се облича само

Как да научите детето да се облича само

Всичко си идва с времето, но все пак кога е подходящият момент да започнете да учите детето да се облича само и какви малки хитринки можете да приложите, за да му бъдете в помощ?

 

Кога да започнете?

Между 2 и 3 години е подходящото време. В тази възраст на децата всичко им е интересно, стремят се да бъдат самостоятелни, често казват „аз сам“ – така че не подценявайте тези особености.

 

С какво да започнете?

Децата много по-бързо се научават да се събличат, отколкото да се обличат. Около годинка и половина те могат сами да си махнат шапката, чорапите. Процесът на събличане се свързва и с процеса на обличане. Нека детето се учи да бъде самостоятелно, а вие можете да подпомогнете процеса, като връщате обратно вещите в изходната им положение – шапката на главата, чорапите на краката. Така малкото постепенно ще започне и то да опитва след като се съблече, и да се облече. Оставяйте детските дрехи на достъпно място, така ще се провокира интереса.

 

Въоръжете се с търпение

Да научите детето да бъде самостоятелно е труден процес. Ето защо е нужно да се запасите с нужното търпение. Никога не упреквайте малкото, когато нещо не му се получава. Ако не иска да се облича само, помагайте му, като оставяте нещата до половината и го помолете то да довърши (например облечете единия ръкав на якето, а другия нека опита само). Нека в периода на учене дрехите да бъдат лесни за обличане. В противен случай интересът към новия навик бързо ще бъде загубен.

 

Играта идва на помощ

Знаете, че детето се учи най-бързо чрез играта. Вземете любимите кукли, мечета, зайчета и започнете да ги обличате и събличате. Ако самите те нямат дрехи, вземете от детските. Предложете състезание – който по-бързо облече играчката, ще получи бонбон. Досещате се, че вие трябва да бъдете мнооого бавни, нали J.

 

Грижете се за доброто настроение

Докато детето се облича, помогнете му да бъде в добро настроение, като например му пеете песничка или му разказвате смешки. Ако детето не успява да се облече, ще се сърди, ще нервничи, затова е важно в този момент да го подкрепяте. Грижейки се за доброто му настроение, всъщност ще отвлечете вниманието му от трудностите и ще му вдъхнете сили да продължи.

 

Виж още

Заинтригувайте детето и всичко ще е по-лесно

Знаете какво обича детето и може да се „възползвате“ от това като стимул за успехи. Можете да му кажете, че ако се облече, ще отидете на площадката, на гости при баба и т.н.

 

Децата обичат да подражават на родителите си

Именно за това се обличайте пред тях, като постепенно можете да предложите да се състезавате кой ще се облече по-бързо. Междувременно обяснявайте кое след кое да облича детето.

 

 

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре