Сега четеш
Сладко и солено. Кога, как и колко?

Сладко и солено. Кога, как и колко?

Малките деца обичат сладкия вкус. Рафинираната захар и нейните заместители обаче са източник на „празни калории“ и внасят само енергия без други хранителни вещества. Честата консумация на храни и напитки с високо съдържание на захари допринася за свръхтеглото и затлъстяването при децата.

Приемът на захар не може, а и не бива напълно да се забранява, а да се ограничава. Децата трябва да знаят, че шоколадът и бисквитите не са основна част от менюто, а вместо десерт като междинно хранене трябва да се яде плод.

Консумацията на големи количества сол е вредна за здравето и на възрастните, и на децата. Вредният ефект на готварската сол се дължи на натрия, който се съдържа в нея. Високият прием на натрий увеличава загубата на калций от костите при децата и може да повлияе неблагоприятно на техния растеж. Консумацията на големи количества натрий води до задържане на вода в тялото и натоварва функциите на бъбреците.

Виж още

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре