Сладко и солено. Кога, как и колко?
специалист по хранене и диететика, Медицински университет – Варна
Малките деца обичат сладкия вкус. Рафинираната захар и нейните заместители обаче са източник на „празни калории“ и внасят само енергия без други хранителни вещества. Честата консумация на храни и напитки с високо съдържание на захари допринася за свръхтеглото и затлъстяването при децата.
Приемът на захар не може, а и не бива напълно да се забранява, а да се ограничава. Децата трябва да знаят, че шоколадът и бисквитите не са основна част от менюто, а вместо десерт като междинно хранене трябва да се яде плод.
Консумацията на големи количества сол е вредна за здравето и на възрастните, и на децата. Вредният ефект на готварската сол се дължи на натрия, който се съдържа в нея. Високият прием на натрий увеличава загубата на калций от костите при децата и може да повлияе неблагоприятно на техния растеж. Консумацията на големи количества натрий води до задържане на вода в тялото и натоварва функциите на бъбреците.