Сега четеш
Как да помогнем на мъника, ако се напишква в леглото…

Как да помогнем на мъника, ако се напишква в леглото…

Понякога и такива грижи сполетяват родителите – ако детето е по-нервно от обикновено или пие твърде много вода преди лягане, намокря чаршафите през нощта. Да оставим настрана причиненото неудобство и да видим как бихме могли да преминем заедно през този нелек и за детето, и за вас период.

Причините
Нощното напикаване (енуреза) при децата се появява поради различни причини: емоционален дискомфорт, генетична предразположеност, по-бавно развитие на пикочния мехур при твърде дълбок сън, хормонален проблем в ситуации на безпокойство и стрес. Внезапната поява на нощно напикаване може да е свидетелство за инфекция на пикочния мехур или пикочните пътища или за преминаване през стресираща промяна в навиците на живот – затова, при внезапна поява, най-добре разговаряйте с педиатър. Ако намокрянето на леглото по време на сън не е породено от физически здравословен проблем, съществуват и някои простички родителски трикове, които бихте могли да приложите, за да помогнете на вашия малък палавник да се справи с нощните си неудобства.

Не забравяйте, че не го прави нарочно
Първото нещо, което НЕ бива да правите, е да повишавате глас или да му се карате – не забравяйте, че той не го прави нарочно! Шегите и невинните закачки пред неговото братче, сестриче, родител, роднина или още по-зле – приятелите му, също, дори и да са с най-добри намерения, сериозно биха накърнили крехкото му самочувствие. По-добре, когато забележите, че леглото му отново е мокро на сутринта, не издавайте притеснението си, а приемете ситуацията със спокойствие.

Накарайте го да се чувства специален
Изпускането по време на сън често е израз на несигурност, породила се например от появата на ново дете в семейството или друга причина, която подсъзнателно влияе негативно. Покажете по всички възможни начини на малчугана, че никой не би могъл да заеме мястото му или пък да му отнеме любовта на родителите. Опитайте се да успокоите мъника с приказка преди лягане или с измислена от вас история, в която той да е главният герой. Когато детето издържи една нощ, без да се подмокри, похвалете го. Ако пък не се напишква в леглото за серия от нощи, предложете му малка награда, с която да го зарадвате.

Успокойте го
Изпускането в леглото пряко влияе върху самочувствието на хлапето. Малкият ще има нужда да му вдъхнете увереност. Обяснете му, че подмокрянето на леглото е нормално и често срещано явление, че не се случва всяка нощ и със сигурност няма да продължи завинаги. За да не провокирате излишно притеснение у мъника, овладейте желанието си да му обуете отново нощните памперси. Ако не искате да се подмокря матрака, купете от аптеката специални хартиени чаршафи с полиетиленов слой за еднократна употреба.

Виж още

Разкажете му, че и на вас ви се е случвало като дете…
Енурезата често е причинена от генетична предразположеност: ако вие или партньорът ви сте подмокряли леглото като деца, вероятността това да се случи и на наследниците ви е по-голяма. Споделете с мъника собствения си опит, за да разбере, че проблемът със сигурност ще отмине в определен момент. Като родител вие сте неговият пример за подражание и убеждавайки го, че сте преодолели този смущаващ епизод от детството, ще го накарате да се чувства по-спокоен и сигурен в себе си.

Потърсете заедно решения
Например, да пие по-малко течности преди лягане. Ако детето е на повече от 4 години, включете го в намирането на решение. Какво може да му помогне да спре да се напишква в леглото? Помислете заедно. Бъдете позитивни и се стремете да ангажирате детето, за да се чувства насърчавано. Накарайте го да ви помага със смяната на чаршафите или да си хвърля мократа пижамка в пералнята. Целта е детето да не приема подобни ангажименти като наказание, а да осмисли ситуацията, без да се срамува.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре