Сега четеш
Движението е естествена потребност за всяко дете

Движението е естествена потребност за всяко дете

Физическата активност е важна за децата и затова е добре тя да се поощрява от най-ранна възраст. Движението е един от най-добрите начини децата да поддържат ставите и мускулите си гъвкави, а теглото си – в норма. То подобрява социалните умения на хлапетата, учи ги на екипност, отговорност и дисциплина. Няма обаче как да отречем – в наши дни технологиите до голяма степен са изместили движението и игрите. Ето защо на нас, родителите, се пада нелеката задача да открием атрактивен начин как да насочим вниманието на децата си към спорта. Кога и на какъв спорт да запишем малчугана, попитахме доц. Атанас Кацаров.

Има ли статистика колко се движат българските деца и каква част от ежедневието си прекарват обездвижени?

На мен лично не ми е известна такава статистика. И въпреки че без наличието на подобни данни трудно може да се каже с точност какъв е обемът на двигателната активност при децата, очевидно за всички е, че в днешно време като цяло децата са по-обездвижени. За това съдим по косвени фактори като например повишената им заетост в училище, увеличения брой посещения на извънкласни дейности, навлизането в ежедневието на преносимите компютри и лесно достъпните „умни“ занимания с таблети, телефони и т.н.

От колко часа движение на ден се нуждае едно дете?

Децата са непрекъснато в движение и колкото повече се движат, толкова по-добре. Малките са много по-енергични и като цяло за тях движението не е проблем. Но при подрастващите, особено в пубертета, обездвижването се явява основен фактор за развитие на наднормено тегло, диабет, травматизъм. Сутрешната гимнастика, игрите на открито и спортните занимания трябва да са неизменна част от ежедневието на всяко дете.

На каква възраст трябва да запишем детето на спорт?

По мое мнение на 4 години е рано, а на 6 – късно. Като оптимална възраст за започване на спортни занимания мога да посоча 5 години. На тази възраст децата могат да изпълняват задачи, да задържат вниманието си за по-дълго време, това е времето, в което значително съзряват и двигателните им реакции, в резултат на което са възможни и доста по-фини движения. За предпочитане са спортовете, при които има движение на цялото тяло – лека атлетика, футбол, гимнастика, тенис, танци…

Как да изберем подходящия спорт според темперамента и възрастта на детето?

За да изберете най-подходящата активност за детето, може да го запишете на няколко вида спорт и до го наблюдавате отстрани – как се движи, как общува с останалите, как се справя. Разчитайте най вече на родителските си инстинкти! Разбира се, съобразете се с желанията и интересите на малчугана, без да му налагате своето мнение. Посъветвайте се с треньорите и не бързайте с окончателното си решението. Запасете се с търпение, защото може да се наложи да смените няколко вида спорт, докато откриете най-подходящия за вашето дете.

Виж още

Индивидуални или колективни спортове – кои са по-добри за децата?

Индивидуалните и колективните спортове развиват различни качества. При индивидуалните спортове като тениса например е от голямо значение общата физическа подготовка, способността за задържане на погледа и вниманието. Колективните спортове са полезни от гледна точка на това, че помагат на детето да се адаптира в обществото, да свикне да общува с връстниците си. Оптималният вариант е да запишете детето на футбол или волейбол, успоредно с това за кратко да го запишете и на лека атлетика, за да се научи да тича правилно.

Понякога децата със затлъстяване изпитват затруднения да се движат и лесно се уморяват. Как да мотивираме детето да спортува?

Натрупването на килограми е сигнал, че детето е обездвижено. Създаването на интерес към физическата активност се постига с много дисциплина, което в никакъв случай не значи лошо отношение или заставяне. Трябва да се редуват стимули, задачи, а когато е необходимо, родителите да проявят строго отношение. Първоначално детето може да изпитва затруднения при изпълнение на физическите упражнение, лесно да се уморява и дори да окаже съпротива. Въпреки това, за да се постигнат резултати, двигателният режим трябва да се спазва строго. Докато детето свикне с натоварването и изгради двигателни навици, родителите са тези, които трябва да го насърчават и подкрепят. Решаващо значение има и личният пример. Превръщането на спорта в семейно занимание е забавен и здравословен начин за прекарване на свободното време.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре