Сега четеш
Да предпазим очите!

Да предпазим очите!

Въпреки че повечето родители осъзнават опасността от слънцето за зрението, често забравят или не предприемат необходимите мерки, за да предпазят очите на децата си. А не бива! Важно е още от малки да ги научим да носят слънчеви очила. Това е същото, като да им създадем навик да мият редовно зъбите си или да си слагат предпазен колан, докато се возят в колата…

Kак да предпазим очите на детето от вредните слънчеви лъчи?

Ултравиолетовите лъчи са вредни за очните тъкани и пречупващите среди на окото. В сравнение с тези на възрастните, детските лещи (поради своята прозрачност) пропускат много по-голям процент ултравиолетови лъчи до ретината. Освен това някои деца обичат да наблюдават директно слънцето и в резултат на това могат да получат необратимо изгаряне на макулата, т.нар. слънчева макулопатия.

Най-сигурна защита от вредните ултравиолетови лъчи могат да дадат слънчевите очила, закупени от оптика, т.е. с гарантирана UV протекция. Ако липсва такава, зеницата се разширява, а вредните лъчи не се стопират и навлизат директно в окото. Затова родителите трябва изключително много да внимават, когато избират очила за своето дете, и в никакъв случай не бива да правят компромиси с качеството. Много майки се притесняват, че детето ще откаже да носи слънчеви очила, че няма да са му удобни, но това не бива да е причина да се отказват от този важен аксесоар – модерните рамки са гъвкави и имат възможност да се фиксират върху лицето.

Слънчевите очила са задължителни и за децата, които страдат от слънчева алергия. Освен със зачервяване и сърбеж в очите тези хлапета могат да реагират и с по-особени симптоми – често мигане, тикове, сълзене… В тези случаи притеснените родители обикновено търсят консултация с детски невролог, а не се сещат, че става дума за офталмологичен проблем.

Какви очила са подходящи за децата?

Виж още

Слънчевите очила за деца трябва да са със защитен фактор „3“ и „4“, което отговаря на най-силното слънчево излъчване. Освен това те трябва да са безопасни (направени от хипоалергенен материал), функционални и удобни (с гъвкави дръжки) и добре да прилягат на детската глава, за да не се допускат лъчи отгоре или отстрани на рамката.

Ако в окото на мъника попадне песъчинка…

Попадането на пясък в очите на детето може да доведе не само до напрашване и инфекция, но и до нараняване на роговицата. Симптомите са болка и дразнене от светлината, сълзене, спазъм на клепачите, зачервяване на окото. Състоянието е спешно и изисква лекарска помощ. Чуждите тела трябва да се извадят, да се направи промивка с физиологичен серум и да се назначи антибиотична терапия. Важно е да се обърнат клепачите, за да се потърсят и там песъчинки, които биха могли да увредят епитела на роговицата.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре