Сега четеш
Фалшивите новини в здравеопазването

Фалшивите новини в здравеопазването

Здравната информация може да вреди, когато не е базирана на никакви научни доказателства и се използва с цел сензация. Фалшивите здравни новини могат да бъдат опасни, защото таргетират пациенти, които са податливи на заблуди и лесно могат да станат жертва на невярна информация.

В Червената зала на Център за култура и дебат „Червената къща“ се проведе среща-дискусия на тема „Фалшивите новини в здравеопазването и медицината“, организирана от  Асоциацията на европейските журналисти в България и Адвокатско дружество „Шаркова и партньори“.

Дискусията се откри от зам.-министъра на здравеопазването Мирослав Ненков. Участие взеха и български специалисти в сферата на комуникацията и здравеопазването, утвърдени на международната сцена – Гергана Колева, международен консултант по здравни комуникации; Ирина Недева – председател на АЕЖ; Боряна Маринкова – експерт по маркетинг и комуникации в здравеопазването; Мария Шаркова – адвокат.

Какво поражда фалшивите новини?

Свободното търсене на информация, както и спада на доверието в обществените институции, създават благоприятна почва за създаването на фалшиви новини.

Как да разпознаваме фалшивите новини?

Статии без автор, неграмотно написани, с булеварден изказ.

Имена, които наподобяват авторитетни медии, но се различават по нещо, например по една буква.

Думи като „чудо на медицината“, „разкрита тайна“, хиперболични описания.

Виж още

Прости обяснения на сложни клетъчни механизми, твърдения за ефикасност без научни аргументи.

Гръмки заключения, базирани на резултати от експерименти с мишки, които са само началото на дадено проучване и всъщност все още нищо не доказват.

 

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре