Сега четеш
Добро утро, време е за ставане

Добро утро, време е за ставане

Обикновено в почивните дни децата са ранобудни, но през седмицата, когато трябва да стават за детска градина или училище, все им се спи… Как да ги събудите без сутрешни истерии и излишни нерви?

Как да събудите детето

Добре е пробуждането да бъде постепенно. Действайте бавно и с обич. Любимата (но тиха!) музика, приглушената светлина, ласкавите думи, нежната милувка ще помогнат на детето да се събуди постепенно. Не искайте веднага да става от леглото, оставете му да има на разположение 10-15 минути, в които да се събуди напълно.

За да се почувства малкото човече бодро, полезно е да направите няколко лесни упражнения още докато е в леглото. Достатъчно е да протегне ръце нагоре и крака надолу. После нека вдигне дясната ръка и левия крак нагоре, след което обратно – лява ръка и десен крак. Следва дълбока въздишка и ставане.

Ако на детето много му се спи, пробвайте да разтриете меката част на ухото с палец и показалец – така циркулацията на кръв се увеличава и би следвало детето да се почувства по-бодро и енергично.

Идва ред на закуската. Имайте предвид, че апетитът не се появява с първите минути на събуждането. Нужни са поне 20 минути, понякога и повече. Ето защо, ако искате детето добре да закуси, предвидете поне 35-40 минути време преди излизането от дома.

 

Какво не бива да правите

Не дърпайте рязко одеялото, не пускайте силна музика, не крещете на детето, не наплисквайте лицето му с вода, не го насилвайте веднага да закусва. Всички тези действия ще доведат до неговото раздразнение и то ще си изработи навика да се събужда в лошо настроение.
Сова, гълъб или чучулига?

Към кой тип спада детето? Ето и характеристиките на отделните типове.

Чучулигите заспиват рано и рано се събуждат. Совите обичат късно да заспиват и сутрин се събуждат много трудно. А гълъбите са междинна категория и именно те най-лесно се приспособяват към нужния режим.

Виж още

Ако вашето дете спада към совите, не му се сърдете, че сутрин не иска да става. Совите се нуждаят от повече време, за да се разбудят. Хубаво е да поговорите с детето за нещо весело, смешно, напомнете му какво ще правите довечера (ако това е нещо интересно). Опитайте се да предизвикате интереса на детето, да го развеселите, да го увлечете в разговора. Така ще забрави за съня и бързо ще се разбуди. Може да помислите и интересни ритуали за събуждане. Например да направите весела гимнастика – да подскачате като заек или като жаба.

 

Дневен режим

Правилно съставеният дневен режим ще помогне на детето да си ляга навреме и да се събужда лесно. Придържайте се към определени часове за лягане, хранене, учене. Вечерно време избягвайте шумните игри. Колкото по-спокойно хлапето прекара вечерта, толкова по-бързо ще заспи. През деня пък е добре да бъде достатъчно натоварено физически. Подвижните игри, разходките, спортните занимания – всичко това ще спомогне за бързото заспиване вечер. Не забравяйте, че сънят е много важен за растящия организъм и от него зависи предстоящия ден.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре