Сега четеш
Хемангиоми в детската възраст

Хемангиоми в детската възраст

В края на 2016 г. стартира проект „Хемангиоми в ранна детска възраст“ на Националната пациентска организация. Кое наложи предприемането на подобна инициатива? Какво, всъщност, представляват хемангиомите, колко често се срещат сред децата, опасни ли са и какво лечение предполагат? За да разберем повече по темата, потърсихме проф. Огнян Бранков.

Проф. Бранков, вие сте един от участниците в стартиралия проект. Разкажете ни повече какво представляват хемангиомите и кое наложи нуждата от подобна инициатива?

Детските хемангиоми, или т. нар. инфантилни хемангиоми, са най-разпространените доброкачествени кожни тумори при кърмачетата и малките деца. Въпреки че специалистите, основно детските хирурзи и дерматолозите, се занимават с този проблем от дълги години, все още няма единни принципи за диагностика и лечение. Отделните специалисти работят откъснато един от друг, между тях липсва координация, всеки прилага методиката, която владее най-добре… На свой ред родителите, за които хемангиомът, независимо от размера си, е проблем с голямо психологическо и социално значение, също страдат – не са ориентирани към кого да се обърнат, няма откъде да почерпят необходимата информация, съветват се едни други как да постъпят и при кого да отидат… Затрудненията пред лекарите и пациентите са именно в този все още хаотичен подход в диагностиката и лечението на децата с хемангиоми. Точно с тази цел бе създаден проектът на Националната пациентска организация – да подпомогне внедряването на единни стандарти, обособяването на екипи от различни специалности, повишаването на информираността сред родителите. Сред основните ни задачи е и НЗОК да заплаща разноските по лечението, което в най-съвременния му вариант не е никак евтино.

Родителите често се питат дали родилните петна и хемангиомите са едно и също…

Родилните петна, които наподобяват петна от разлято вино, спадат към съдовите малформации. Наричат се „капилярни малформации”, а подобно на тях има още артериални, венозни и лимфни. За разлика от детските хемангиоми, те са видими още от раждането и нямат естествено обратно развитие (регресия), но все пак се поддават на лечение. Могат да се появят по всички части на тялото, по-често по главата. Някои ги наричат „плоски хемангиоми”.

Какви са различните видове хемангиоми? В каква възраст могат да се появят?

Хемангиомите основно се делят на детски (инфантилни) и вродени. Първите стават видими 1-2 седмици след раждането, като появата им може да бъде предхождана от едва забележимо белезникаво петно, а след това да се появи малка червена точка. Инфантилните хемангиоми постепенно нарастват и докъм 5-ия месец достигат върхово ниво, на което се задържат определен период. След втората година на детето настъпва обратно развитие. Най-подходящ период за започване на лекарствено лечение е във възрастта между 1-вия и 5-ия месец. Вродените хемангиоми са видими още от раждането, те нарастват слабо и само някои от тях имат тенденция към обратно развитие.

Какъв лекар трябва да потърсят родителите, ако предполагат, че детето е с хемангиом? Всъщност, как се поставя диагнозата? Нужни ли са някакви изследвания?

Обикновено родителите се насочват за консултация към дерматолозите и детските хирурзи. Тенденцията обаче е да се създават мултидисциплинарни колективи от различни специалисти, които да класифицират формацията и да насочат малкия пациент към съответно лечение.

Диагнозата се поставя посредством обективен преглед и предоставената от родителите информация. Ако находката насочва към съдова малформация, е необходимо да се извърши ехография и ядрено-магнитен резонанс, чрез което да се уточни видът и разположението на съдовете.

Различно ли e лечението при различните видове хемангиоми?

Съвременните стандарти на лечение изискват детските хемангиоми да се лекуват още от бебешка възраст с един конкретен лекарствен продукт от групата на така наречените бета-блокери. Във Франция вече се произвежда и един нов препарат, който има много по-големи предимства пред давания засега. Именно това е и една от целите на нашия проект – да изискаме това лечение да се заплаща от НЗОК. Иначе някои разновидности на съдовите малформации, освен прием на медикаменти, налагат комбинирано лечение – хирургична екстирпация, инвазивно запушване на големите хранещи съдове, склерозиращи инжекции, лазер. 

Кога може да се приеме, че хемангиомът е безобиден?

Виж още

Сравнително безобиден е детският хемангиом, който заема малка площ и не засяга важни функционални органи – клепачи на очите, нос, устни. В повечето случаи тези малки форми изчезват спонтанно след втората-третата година от живота на детето.

 

Знаете ли, че…

Средно 4.5% от децата под 1-годишна възраст имат някакъв вид детски хемангиом, докато честотата при недоносени деца с тегло под 1.5 кг възлиза на 30%. Среща се до 3 пъти повече при момичетата… Тези цифри не са за пренебрегване, а говорят за едно масово заболяване.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре