Сега четеш
Най-добрата хигиена за мъниците

Най-добрата хигиена за мъниците

Добрата хигиена за бебешката кожа означава и повече здраве. Ето защо е важно да знаем какви са особеностите на кожата на мъниците, за да можем да осигурим най-добрите грижи. И когато говорим за хигиена, нека не забравяме, че освен сапуни и шампоани, тук се включват и перилните препарати. С д-р Калинка Йорданова разговаряме за основните правила при избора на хигиенни продукти за деца.

 

Какви са особеностите на бебешката кожа, с които трябва да се съобразим при избора на продукти за хигиената на малкото дете?

Кожата на бебето е изключително нежна, мека и чувствителна.Тя е много тънка, има слой само от три-четири реда клетки. Със слаба защитна функция е. Лесно се инфектира. Богата е на вода. Необходимо е да се поддържа добра хигиена на бебешката кожа, за да бъде тя здрава. В първите няколко месеца от живота на детето може през ден или два да се ползва измивен препарат, подходящ за съответната възраст.

От каква възраст трябва да мием ръцете на детето със сапун? Кaкъв сапун да изберем?

Ръцете започваме да мием със сапун от възраст, в която детето започва да пълзи, пипа различини предмети и прави опити да се храни само. Сапунът трябва да е нежен и с РН на кожата.

Какъв шампоан за коса и за тяло да се използва, нужна ли е всекидневната им употреба?

Хубаво е да се използват продукти, които да запазват физиологичното РН на кожата, да не дразнят детските очички, да не съдържат парабени, алкохол, етерични масла и оцветители. Косата е добре да се мие два или три пъти в седмицата с шампоан, а тялото през ден в първите месеци от раждането и всеки ден в по-голяма възраст.

Продуктите „2 в 1“ (шампоан за коса и тяло, шампоан и балсам) подходящи ли са за деца?

Продуктите 2 в 1 шампоан за коса и тяло са подходящи, особено през първите месеци от раждането. А при по-големите деца комбинираният продукт шампоан и балсам се отразява особено добре при по-дълги коси, които се заплитат.

Като че ли, говорейки за хигиена на малкото дете, вниманието се насочва основно към шампоаните и сапуните, а перилните  препарати се забравят. Нужно ли е детските дрешки да се перат съответно с детски препарати?

За да не дразним кожата, е необходимо да ползваме подходящи перилни препарати. Те не трябва да съдържат аромати и оцветители. Така че използвайте детски перилни препарати както за дрехите, така и за спалното бельо.

Кое е по-добре да се използва при прането на детските дрешки – прах или течен перилен препарат?

За пране на детските дрехи, разбира се, по-подходящи са течните формули, тъй като се разтварят и отмиват много по-добре.  

Необходимо ли е да се ползва омекотител?

Виж още

Хубаво е да се ползва омекотител. Дрехите стават по-меки и галят чувствителната бебешка кожа.

На какво да обърнат внимание родителите при избора на перилен препарат?

Когато купуват перилни препарати, родителите трябва да обърнат внимание на съставките. Най- вече не трябва да съдържат аромати и оцветители.

 

Основни правила при избора на хигиенни продукти за мъниците

При избор на хигиенни продукти е хубаво да се спазват следните правила:

  • да са натурални продукти;
  • да не са силно ароматизирани;
  • да не съдържат парабени, алкохоли, етерични масла и оцветители;
  • да са щадящи към чувствителната детска кожа;
  • да не дразнят очите;
  • да са клинично тествани;
  • да се нанасят лесно и да са с добро измивно действие.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре