Сега четеш
Хигиената на новороденото

Хигиената на новороденото

Ключов момент в грижите за новороденото е поддържането на неговата лична хигиена. Колко често и как трябва да го къпем, как да се погрижим за кожата и пъпчето, необходим ли е тоалет на ушите и нослето? Ценни съвети по темата и точни указания как трябва да става къпането на бебето ни дава старшата акушерка Валентина Рашкова.

 

Колко често трябва да къпем новороденото?

Ако няма  здравословни противопоказания, бебето се къпе всеки ден, като се препоръчва това да става по едно и също време, преди хранене. Къпането трябва да става в затоплена стая с температура 22-24°С и под течаща вода с температура 37-38°С. Препоръчва се използването на неутрален сапун (душ-гел), бебешки шампоан.

 

Как точно трябва да става къпането?

Новороденото се разповива и разсъблича в затоплената стая. Пуска се течаща топла вода, чиято температура се проверява с лакътя на ръката. При взимане на бебето палецът се поставя под едното рамо, между палеца и средния пръст се обхваща другото рамо. Детето се къпе под течащата вода, така че водната струя да пада върху ръката, като пъпчето се пази от намокряне.

Душ-гелът или шампоанът се слагат върху дланта и с тях се измиват последователно главата, лицето, врата, гръбчето, гърдите, ръцете, дупето и крачетата.

След банята бебето се поставя върху предварително подготвена стерилна пелена и кожата се попива внимателно отгоре надолу, като се обръща внимание на кожните гънки, където не трябва да остава влага, тъй като това води до подсичане.

 

Как да се погрижим за кожата и пъпчето?

За целта се използва напоен със спирт стерилен тампон, с който внимателно се почиства пъпния остатък и прилежащата му кожа, по посока отгоре надолу. По този начин се отстраняват кръвта и секретите, които са идеална среда за развитие на инфекция. Същевременно трябва да огледаме за наличието на оток, зачервяване, промени във формата и структурата или пък за наличието на неприятна миризма – всичко това може да бъде сигнал за проблем с пъпния остатък.

Следва омазняване на кожата и кожните гънки със стерилен тампон, напоен с олио или неутрална мазнина (зад ушите, гънките на врата, под мишниците, гънките на ръцете и краката, около половите органи, гърба, корема, краката, ануса). След това бебето се повива или облича.

 

Виж още

А необходим ли е специален тоалет на очите, ушите, носа и устната кухина и как се извършват?

Тоалет на очите: Стерилен памучен тампон се напоява с физиологичен серум. С еднократно движение се избърсва  едното око отвън навътре (по посока на слъзния канал). Подсушава се със сух стерилен тампон еднократно в посока отвън навътре. Действията се повтарят и с другото око.

Тоалет на ушите: Новороденото се поставя легнало с глава настрани, леко се издърпва ухото нагоре и назад. Ушите се подсушават със сух стерилен тупфер, като не се бърка в ушния канал!!! При замърсяване ушната мида се почиства с напоен с физиологичен серум стерилен тампон.

Тоалет на носа: Той се извършва само при наличието на засъхнал секрет. Носните кухини се намазват със стерилна неутрална мазнина, изчаква се 10-15 минути. След това се намокря памучно фитилче с физиологичен серум и с въртеливо движение се почиства едната ноздра. Другата ноздра се почиства по същия начин, но с друго туфелче.

Тоалет на устната кухина: Той се прилага само по лекарско назначение при обилни, белезникави налепи (млечница), преди прилагането на антимикотични средства. При засъхнали секрети около устната кухина, същите се почистват с напоен с физиологичен серум стерилен тампон.

Манипулацията се извършва при добре осветена стая. Главата на новороденото се обръща с лице към майката. Устната кухина се почиства с шпатула, обвита в марля и напоена с физиологичен серум. С шпатула, напоена с антимикотичен препарат, се обтриват езика, небцето и вътрешната страна на бузките.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
1
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре