Сега четеш
Как да храним детето през лятото

Как да храним детето през лятото

Лятото е сезонът на изобилието от плодове и зеленчуци. Но… твоето дете категорично отказва дори да опита новите вкусове. Всъщност, откакто вече е топло, апетитът му значително се е влошил. Разбира се, сладолед и сокове никога не му омръзват и ако може, само с това ще се храни. Дали имате основания за притеснения, ако се вписвате в тази картинка? Потърсихме за отговор д-р Янков, който ще ви даде изчерпателна информация за особеностите на детското хранене през лятото.

 

Майките често се оплакват, че през лятото апетитът на децата им се влошава. Защо се получава така и имат ли основания за притеснения?

Няма повод за притеснение. Напълно нормално е през лятото апетитът на децата да се промени, като това засяга както вида на храната и начина на приготвянето й, така също и количествата, които приема детето.

Любопитно е да се знае, че обичайно около 10-15% от получената от храната енергия се трансформира в топлина. Ето защо съвсем естествено през лятото и възрастните, и децата, да намаляваме количеството на приеманата храна – така намаляваме топлопродукцията, следователно и риска от претопляне. По тази причина през топлите месеци по-желани са готвените със сосове храни, студените супи, салатите, плодовите сокове, сочните плодове и зеленчуци. Консумирайки ги, от една страна, те ни помагат да поддържаме положителния баланс на течности в организма, а от друга – намаляват опасността от прегряване.

Когато става дума за кърмачета, битува мнението, че летният сезон не е удачен за отбиване. Това наистина ли е така и ако „да“, защо?

Отбиването на кърмачето е значителна промяна в хранителния му режим. Към края на първата година то вече е изградило силна емоционална връзка със своята майка, която в голямата си част е свързана именно с акта на кърмене. Поради тази причина отбиването трябва да стане постепенно, внимателно и съобразено с емоционалното състояние на детето. Препоръките на водещи български педиатри са подготовката за отбиване да започне 1-2 месеца преди окончателното спиране на кърменето. Кърмата обикновено се заменя с друго мляко, в същите часовете, в които преди това детето е било кърмено.

Нерядко през летните месеци децата боледуват от т. нар. „летен грип“, предразположени са към други разтройства на храносмилателната система и променят своите хранителни предпочитания. А една драстична промяна, каквато е спирането на кърменето, може да им се отрази неблагоприятно. В този смисъл летните месеци наистина не са подходящ момент.

А ако на бебето му предстои да бъде захранено през лятото, има ли риск това да се случи по-трудно поради високите температури? За какво трябва да внимават родителите при обработката и съхранението на храната?

Ако детето е здраво, няма причина то да не бъде захранено през лятото. Правилата за въвеждане на немлечните храни са еднакви за всички месеци и не съществува по-голям риск от изява на хранителна непоносимост през лятото. Родителите трябва да спазват единствено правилото да приготвят храната на детето непосредствено преди да му я предложат. Опасност има единствено, ако му предлагат предварително приготвена и съхранявана под различни форми храна. Тогава рискът от хранително отравяне е значително по-голям. А и престоялата храна е по-бедна на витамини…

Кои са най-подходящите сезонни плодове и зеленчуци за по-големите деца, които вече са минали на обща храна?

Едва ли може да се изготви универсален списък на тези храни. До голяма степен това зависи от хранителните навици и предпочитанията на детето. Предлаганите на нашия пазар плодове и зеленчуци са подходящи за децата и могат да им бъдат предлагани в желано от тях количество. Единствено ананасът, консумиран под формата на пресен плод в големи количества, може да създаде проблем – ранички в устата, поради високото съдържание на протеолитични ензими в плода. Друга храна, която децата по-трудно понасят, са гъбите.

Лятото е сезонът на изобилието на плодове и зеленчуци, но не всички деца ги обичат… Под каква интересна форма може да им се предложат? И ако търпят някаква обработка, по какъв начин можем максимално да запазим витамините в тях?

Начинът на приготвяне на зеленчуците и плодовете има наистина голямо значение за някои деца. Обикновено възрастта на детето има определящо значение за подходящата консистенция на храната и размера на частиците. За зеленчуците обикновено предпочитаната форма са пюретата. Ако детето вече има зъби, може да му се предложат различни зеленчукови ястия със или без сос, салати и студени супи. Зеленчуците могат да бъдат поднасяни варени или задушени. А тези, които могат да се приемат сурови, като краставиците, доматите, марулята и т. н., е по-добре да се предлагат без предварителна термична обработка.

При плодовете възможностите са повече, а и сладкият им вкус прави малко вероятно те да бъдат отказани. Поднасянето им в суров вид, нарязани на малки парченца като плодова салата или самостоятелно, е най-подходящо, защото така се запазват ценните витамини. Друга възможност са плодовите мусове или пюрета.

Виж още

Хубаво е обаче родителите да не упорстват и да не настояват детето да приеме всички достъпни плодове. Ако то предпочита череши, вместо например ябълки, няма причина да му налагаме нашето мнение.

По отношение на водата – трябва ли децата да пият повече вода през лятото? Какъв е препоръчителният дневен прием ?

Въпросът с пиенето на водата, независимо от възрастта и сезона, е въпрос на жажда. България е топла страна и средните температури през топлите месеци предполагат по-интензивно изпотяване. Обикновено децата през лятото приемат повече от обичайното вода, за да запазят водния си баланс. Съобразно възрастта, нуждата от течности се изчислява на 100 – 140 мл/кг телесна маса. В това количество влиза както чистата вода, така също и плодовите сокове, супите, млякото и всички други течности.

В топлото време като че ли всички предпочитаме студени напитки… Уместно ли е да даваме на децата студена вода, студен сок, студен таратор? Студените напитки закаляват или разболяват децата?

Напълно нормално е децата да предпочитат студените храни. Това е най-простият, макар и най-неефективният начин за охлаждане в топлите дни. Приемът на прекалено студени, в някои случаи ледени храни и течности, не се препоръчва. Студените храни и напитки сами по себе си не могат да разболеят децата, но значително могат да увеличат риска от заболяване. Ниската температура на храната и течностите водят до свиване на съдовете на лигавицата на устната кухина и гърлото, намаляват местния имунитет и увеличават риска от инфекциозни болести на горните дихателни пътища.

Сладоледът е може би най-любимото лятно изкушение за всички. Полезен или вреден е той за децата и от каква възраст можем да го даваме?

Нищо, което ни е вкусно, не може да бъде вредно, ако се консумира в разумно количество. Всичко е въпрос на баланс – ако ограничим детето, единствено ще засилим интереса му към непознатата за него, но в същото време достъпната за другите деца храна. И то ще посегне към нея, когато има тази възможност… Ако пък безконтролно му даваме да си похапва големи количества прекалено студен сладолед, най-вероятно то ще започне да се оплаква от болки в гърлото. Ако детето е над 3 години и му се предлага умерено количество сладолед, с температура, близка до стайната, това обикновено не би трябвало да създаде проблеми.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре