Сега четеш
Храни, които предизвикват газове при детето

Храни, които предизвикват газове при детето

В различните периоди на развитие на детето хранителният режим и менюто са  различни. Във всеки един от тях, обаче, децата, както и възрастните, могат да страдат от подуване на корема. Правилният диетичен режим и адекватното поведение са най-точният подход за ограничаване на симптомите, свързани с подутия корем в детската възраст. По темата разговаряме с д-р Пападопулу.

 

Кои са храните, които най-често предизвикват газове?

Храната, която най-често образува газове в гастроинтестиналния тракт, е млякото.

Това се дължи на съдържащата се в него лактоза. При намалена или липсваща активност на ензима лактаза, отговорeн за разграждането на лактозата, тя преминава неразградена в дебелото черво, там ферментира под действието на чревната микрофлора и образува газове. Активността на лактазата намалява с възрастта. Кърмачетата, които се хранят изключително с мляко, обаче, също могат да имат лактозна непоносимост.

Какво трябва да знаем за лактозната непоносимост?

Има два вида лактозна непоносимост – първична и вторична. Първичната се дължи на генна мутация, водеща до нарушено производство на ензима. Тя е наследствена и се проявява веднага след раждането, след първото хранене с мляко и се среща по-често в страните на Северна Европа и Финландия. Оплакванията са свързани с образуваните газове – подуване, метеоризъм, флатуленция, диария и коликообразни коремни болки. Поставянето на диагнозата първоначално се базира на клиничната картина – овладяване на оплакванията след изключване на лактозата от диетата и рецидивиране на оплаквания след въвеждането й. Допълнително, заболяването може да се докаже със специфични генетични тестове. Провеждането на биопсия на тънкото черво и откриването на нормална лигавица с намалена активност на лактазата също са показател за заболяването.

Вторичният лактазен дефицит се дължи на увреждане на лигавицата на тънкото черво и впоследствие намалена синтеза на ензима. В повечето пъти тя е временна до преустановяване на увредата. Най-честата причина в детската възраст е острият гастроентерит. Оплакванията са подобни – появата на газове и дискомфорт след прием на храни, съдържащи лактоза, доказва лактозната непоносимост.

Препоръчва се децата с лактозен дефицит и лактозна непоносимост да ограничат млечните продукти, съдържащи лактоза, или да приемат млечни продукти с намалено съдържание на лактоза, каквито са добре узрелите сирена и кашкавали. Да приемат мляко, към което е прибавена лактаза.

Глутеновите храни предизвикват ли газове?

Често използвани в ежедневния хранителен режим и предизвикващи газове са храните, съдържащи нишесте – зърнени храни, картофи, царевица.

Допълнително някои зърнени храни като пшеница, ръж, ечемик и овес съдържат глутен. Увеличава се честотата на децата с глутенова непоносимост, които се чувстват по-добре с безглутенова диета. Разбира се, в детската възраст трябва да изключим глутеновата ентеропатия – генетично обусловено автоимунно заболяване, при което специфични антитела увреждат тънкочревната лигавица. Това води до неправилното разграждане и резорбиране на храните. Появяват се раздути чревни бримки, балониран корем, нерядко диария и изоставяне в развитието. Заболяването се доказва с изследване именно на тези специфични антитела и поведението е стриктна безглутенова диета.

За разлика от глутеновата ентеропатия, при глутеновата непоносимост децата нямат специфични антитела, но не понасят добре храните, съдържащи глутен. Появяват се газове, подуване, дискомфорт, коремна болка, овладяващи се след спазване на безглутенова диета.

Няма специфични изследвания за доказване или изключване на глутеновата непоносимост освен диетата.

Плодовете и зеленчуците могат ли да са причина за стомашен дискомфорт?

Определени плодове и зеленчуци, съдържащи повече захари (фруктоза) и фибри, също са честа причина за образуване на газове. Ябълки, круши, грозде, ананас и банани са с високо съдържание на фруктоза. Зеленчуци като зеле, броколи, боб, леща съдържат разтворими фибри, които, достигайки в дебелото черво, се разграждат и водят до образуване на повече газове, подуване, флатуленция и понякога до коликообразна коремна болка. Също бонбони, дъвки и сладкиши – толкова обичани от децата, са обичайна причина за образуване на газове.

Защо изброените храни се оказват причина за газове?

Това се дължи на непълното разграждане на съдържащите се в тях захари, съответно на невъзможността да се резорбират пълноценно от тънките черва. Необработените захари, достигайки в дебелото черво, ферментират, вследствие на което се образуват газове, метеоризъм и разтягане на червата, водещо до коремна болка и нерядко до изпускане на газове.

Подобен е механизмът за образуване на газове при храни, богати на разтворими фибри. Приемането на подобни храни невинаги е свързано с появата на оплаквания, както и липсва специфично изследване, доказващо или отхвърлящо този процес.

Как да помогнем на детето?

При наличие на дискомфорт се препоръчва ограничаване на храните, които го създават. Така, правилният хранителен режим с прием на умерено количество разтворими фибри и захари води до овладяване на оплакванията. Желателно е децата да не са лакоми, да се хранят бавно и да дъвчат добре храната си. Така погълнатият въздух при процеса на гълтане ще бъде минимален. Начинът на подготовката на храните също е от значение. Консумацията на пържени храни може да засили оплакванията, свързани с раздути черва.

Макар и рядко, може да се наложи и медикаментозно лечение. Това най-често се случва при наличието на силно балониран корем и коликообразна, нестихваща коремна болка. С оглед спецификата на симптома коремна болка е препоръчително медикаментозното лечение да е назначено от лекар, след преглед.

Виж още

Храни, които предизвикват газове при децата

Зеленчуци: бобови, грах, карфиол, броколи, зеле, праз лук, лук, чесън, леща

Плодове: ябълки, кайсия, банан, череши, грейпфрут, манго, нектарини, праскови, круши, ананас, слива, диня, грозде

Зърнени храни: пшеница, бисквити, кроасан, кифла, юфка, сладкиши, пълнозърнест хляб, овес, мюсли

Подсладители: фруктоза, мед, конфитюр; храни, съдържащи инулин, манитол, сорбитол, ксилитол

Напитки: плодов чай, сокове, соево мляко, енергийни напитки, газирани напитки

Млечни: мляко (краве, овче, козе), кисело мляко, сладолед, топено сирене

Внимание: Много храни могат да предизвикват газове при децата. Правилният диетичен режим и адекватното поведение са най-точният подход за ограничаване на симптомите, свързани с подутия корем в детската възраст. 

 

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре