Сега четеш
Да даваме ли на децата витамини и минерали под формата на хранителни добавки

Да даваме ли на децата витамини и минерали под формата на хранителни добавки

Храненето е може би най-значимият от всички външни фактори, оказващи влияние върху растежа и развитието на децата, както в периода на вътреутробното развитие,така и в кърмаческа възраст и през първите години от живота на детето. То е фактор, който има дълготрайни последици върху здравето на човека. Какви витамини, минерали и микроелементи трябва да съдържа менюто на детето, за да бъдат задоволени напълно нуждите на растящия му организъм, разказва д-р Цветана Джурова.

 

Развитието на детето зависи от вноса с храната на необходимите за жизнените процеси енергия и хранителни вещества – белтъци, мазнини и въглехидрати, витамини и минерали.

Витамините и минералите са вещества, които нямат структурна функция, но са задължителна част отхранителния внос, тъй като са абсолютно необходими за всички жизнени процеси на детския организъм. Те имат незаменима роля за правилното развитие и функциониране на имунната система на детето.

Когато детето е физически здраво и се храни балансирано, не е необходимо да се дават допълнително витамини и минерали под формата на хранителни добавки. Има обаче състояния, при които въпреки здравословния хранителен режим се налага допълнителен прием на витамини. Такива са хроничните и тежки заболявания, различните форми на имунен дефицит и т.н.

Ако детето не се храни разнообразно, ако боледува често или посещава ясла или детска градина, също е препоръчително да се подпомогне имунната му система чрез суплементи.

Виж още

На фармацевтичния пазар има голямо разнообразие от моно- и поливитаминни препарати и различни хранителни добавки, съдържащи коластра или бета-глюкани, които подобряват защитните функции на детския организъм. Предлаганите в аптечната мрежа добавки имат състав и съдържание, съобразени изцяло с нуждите на детския организъм. Те са подходящи като метод за краткосрочна профилактика или съпътстващо лечение при настинка, вирусни и респираторни инфекции. Разбира се, както е упоменато и на пациентските листовки, хранителните добавки не бива да се превръщат в заместител на балансираното, здравословно и пълноценно хранене.

За да изберете най-подходящата за детето хранителна добавка, независимо дали се прилага с цел лечение или профилактика, е препоръчително да се консултирате с педиатър.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре