Сега четеш
Хълцането

Хълцането

При всяка контракция на диафрагмата следва затваряне на гласните връзки в ларинкса и преминаването на струята въздух през тях провокира специфичният звук „хлъц“, откъдето идва и наименованието на процеса – хълцане. За причините за хълцането и начините да се справим с него, разговаряме с д-р Пападопулу.

 

Какво представлява хълцането?

Хълцането представлява неволево съкращение на диафрагмата – мускул, разделящ гръдния кош и коремната кухина, и участващ в процеса на дишането, вследствие на дразнение на нервните окончания на френичния и блуждаещия нерв. В процеса допълнително участват междуребрените дихателни мускули, мускулите на шията, ларинкса и сфинктерите на хранопровода, водещи до бързо и мощно поемане на въздух.

Хълцането няма физиологично значение за човека. Времето между хълцанията е сравнително постоянно и варира от 4-6 пъти в минута. Пристъпното хълцане продължава обикновено няколко минути и рядко се открива основателна причина. Процесът продължава, докато диафрагмата не се отпусне. Продължителните хълцания може да се дължат на подлежащо заболяване.

Кои са най-честите причини за хълцане при бебетата?

Най-честата причина, особено в кърмаческа възраст, е бързото хранене, преяждането и поглъщането на въздух. Това води до повишаване на налягането в коремната кухина и дразнение на нервните окончания на диафрагмата, водещи до нейното съкращение. Допълнително една от причините се приема и гастроезофагеалният рефлукс, който се среща често до шестмесечна възраст. Ето защо бебетата хълцат често.

Как да помогнем на детето да спре да хълца?

Обикновено хълцането е безобидно и бързо преходно, като преминава от само себе си. В тази малка и крехка възраст не можем да използваме познатите прийоми за спирането му. Това, което може да направите, е да потъркате гръбчето и шията, докато се опитате да му отвлечете вниманието с приказка, сладки думи или интересни игри.

При липса на подлежащо заболяване, спазването на правилен хранително-диетичен режим с избягване на разширението на стомаха с храна, течности и въздух е главен подход за предотвратяване на хълцането.

При по-големи деца на какво може да се дължи хълцането?

С напредване на възрастта и други фактори допринасят за появата на хълцане – например прием на газирани напитки, студени, горещи или пикантни храни. Процесът може да се провокира и от психически стимули като емоционален стрес, страх и вълнение. Понякога косъм или друг предмет в областта на ушния канал, дразнещ тъпанчето, може да е причината, довела до хълцане. Рядко първоизточникът може да са много тесни дрехи, които притискат диафрагмата.

Виж още

Описани са повече от 100 причини за хълцането. В случаи на продължителни и неподдаващи се на лечение епизоди трябва да се мисли за инфекции, травми, обемзаемащи процеси и метаболитни разстройства. Оперативни намеси в областта на диафрагмата, както и прием на определени медикаменти също са възможни. Медикаментозно и оперативно лечение обичайно не се налагат в детска възраст.

Как да спрем хълцането

Едно от най-честите средства за спиране на хълцането е пиенето на вода. Честото преглъщане при пиене на вода и ритмичните контракции могат да неутрализират спазмите на диафрагмата, а бързото изпиване на голямо количество студена вода действа стряскащо за мозъка, преустановявайки пращането на сигналите за съкращенията на мускула. Топлата вода или чаят от лайка успокояват и отпускат диафрагмата.

Често се препоръчва задържане на дишането или дишане в хартиен плик.

Позата също може да помогне – сядане с прибрани към гръдния кош колене. Според възрастта на детето може да се опитат и други хитринки – гаргара със студена вода, чаена лъжичка захар, смучене на резенче лимон или чаена лъжичка оцет. Добре познат „бабешки“ метод е и стряскането на хълцащия.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре