Сега четеш
Силен имунитет, здраво дете

Силен имунитет, здраво дете

Специалистите казват, че детето боледува, ако е със слаб имунитет. Разкажете ни повече какво всъщност представлява имунитетът и как ни защитава?

Имунитетът е способността на организма да се защитава ефективно срещу чуждите микроорганизми и молекули. Съществуват два вида имунитет– вроден и придобит. Вроденият имунитет включва анатомичните бариери на кожата, лигавиците, телесната температура, киселинността на стомашния сок и др. Придобитият разпознава и избирателно отстранява т.нар. чужди антигени и се осъществява чрез лимфоцитите. И двата вида имунитет се допълват взаимно и действайки съвместно, дават ефективен имунен отговор.

В случаите, когато имунната система не функционира правилно, се развиват различни болестни състояния. Важно е да се знае, че при новородените, кърмачетата и малките деца имунната система все още е незряла. Тя съзрява постепенно в периода от 1 до 7-годишна възраст.

Кои фактори имат неблагоприятно въздействие върху детския имунитет?

Факторите, които влияят върху детския имунитет, са много и могат да се класифицират по няколко начина. Най-важните сред тях са непълноценното хранене, недостигът на витамин D, състоянието на околната среда (студ и влага, особено в жилищните помещения), пасивното тютюнопушене, наличието на съпътстващи алергии и хронични заболявания, прекарани вътреутробни инфекции и др. Не бива да се подценяват и начините на лечение – например ранни и/или чести курсове на антибиотична терапия и др.

Като лекар хомеопат смятам, че отношенията между децата и родителите са най-важни за здравето на цялото семейство. Интересно е, че дори щастливи събития като например раждането на второ дете могат да се окажат разболяващ фактор за по-голямото братче или сестричка. Има и психогенни фактори като например тръгването на ясла или детска градина, смяната на града по местоживеене, смяната на учебното заведение – те също биха могли да повлияят неблагоприятно върху здравето на детето.

Как да се грижим правилно за детския имунитет?

По отношение на най-малките – майчиното мляко е незаменимо, защото съдържа всички полезни съставки за бебето и за неговия имунитет. При по-големите деца храненето трябва да бъде пълноценно и съобразено с възрастта и нуждите от адекватен прием на витамини, протеини, фибри и антиоксиданти. За физическото развитие са важни и правилният режим на закаляване, редовните физически упражнения, създаването на здравна култура още от ранна възраст. Това не само изгражда един пълноценен организъм, но създава здравословни навици за цял живот.

Кога и как детето се нуждае от подсилване на имунитета? Разкажете по-подробно за различните варианти – природни средства, витамини, имуномодулатори, ваксини, други…

Съществуват много и най-различни средства за имуномодулация – лечебни растения като ехинацея, алое, черен бъз и котешки нокът, мед, пчелни продукти ипрополис (клеева тинктура), коластра, сребърна вода, витаминиС иD, цинк, селен и много други… Добрият ефект от приложението на фитотерапията за профилактика и лечение при вирусни инфекции е многократно потвърждаван. Лечебното въздействие се изразява в скъсяване на периода на боледуване, намаляване на тежестта на симптомите и понижаване на риска от усложнения. Лесен, сигурен, достъпен и все по-популярен начин за стимулиране на имунитетае приложението на прополисова (клеева) тинктура – дозата е толкова капки, на колкото години е детето, три пъти дневно…

Важно е обаче да се знае, че необходимостта от такива имуномодулатори, дозировката и срокът на прием се определят само от лекар. И още нещо – напоследък зачестяват научните публикации, според които назначаването на имуномодулатори преди навършването на 2-годишна възраст трябва да се избягва, както и едновременно даване на различни имуномодулатори.

Хомеопатията също може да играе важна роля за засилване на съпротивителните сили на организма. Кои хомеопатични продукти са подходящи за тази цел?

Хомеопатията е холистична медицина. Лекарите хомеопати смятат, че природата- както в човека, така и извън него, е в хармония и равновесие, аболестта представлява нарушение на хармонията и равновесието. Целта на хомеопатичните лекарства е не да потиснат болестта, а да мобилизират собствените защитни сили на организма…

Родителите трябва да знаят нещо важно – преди назначаването на хомеопатични медикаменти лекарят хомеопат задължително трябва да прегледа детето в кабинета. Прегледът включва подробна минала и настояща анамнеза, фамилна анамнеза, физикален преглед, определяне на индивидуалните особености на детето и на нервно-психическото му развитие, емоционална характеристика и т.н. Едва след този подробен преглед на детето се назначават хомеопатични медикаменти, подходящи за профилактиката му. Те ще се дават на малкия пациент по схема, която ще назначи лекарят хомеопат. Състоянието на детето се проследява във времето.

При често боледуващи деца обикновено се изписват следните хомеопатични медикаменти, т.нар. монопрепарати: Силицея 9СН, Сулфур йодатум 9СН, Пулсатила 15СН, Натрум муриатикум 9СН, Туберкулинум 15СН, Авиер 15СН, Медоринум 9СН, Туя 9СН и др. По преценка на лекаря хомеопат се изписва един от тези хомеопатични медикаменти в дозировка по 5 гранули на ден или по 10 гранули седмично през целия есенно-зимен сезон.

Отличен профилактичен ефект има и хомеопатичният препарат Осцилококцинум. Дозировката е по един флакон седмично (независимо от възрастта), като може да се приема през целия зимен сезон без ограничения. При малките деца гранулите от флакона могат да се разреждат с вода.

Осцилококцинум е подходящ и в периода на възстановяване след прекарана вирусна инфекция, тъй като ускорява оздравяването и пречи на повторно заразяване.

При всяко остро настъпило разболяване през есенно-зимния сезон детето се лекува с други хомеопатични лекарства според конкретните симптоми – при температура с Беладона 9СН, Пирогениум 9СН, Аконитум 9СН и др.; при хрема – Алиум сепа, Калиум бихромикум, Хидрастис; при кашлица – Ферум фосфорикум.

Внимание – хомеопатичните лекарства се предписват индивидуално и зависят от начина, по който конкретното дете боледува.При нужда лечението може да се комбинира с конвенционалните медикаменти, но това може да бъде преценено само от лекар хомеопат.

Виж още

От кои витамини се нуждае детето и може ли да си ги достави чрез храната?

Витамините не могат да се синтезират в организма и трябва да се приемат с храната или с хранителни добавки. Те са необходими, защото имат важни биологични функции за нормалното развитие, растеж и здраве на организма. За малките деца пълноценното хранене е най-добрият източник на всички необходими витамини и затова лишаването от пълноценна храна е рисков фактор в развитието на детето.

Каква е ролята на витамин D за детското здраве?

Витамин D е по-различен от останалите витамини, тъй като в по-голяма част се синтезира в кожата под действието на слънчевата светлина. Той участва в метаболизма на калция, който е необходим за поддържане здравината на костите, а освен това намалява риска от инсулинова резистентност, затлъстяване и метаболитен синдром. Най-богати на витамин D храни са рибеното масло, яйченият жълтък, черният дроб, в по-малки количества се съдържа в млякото и млечните храни

Какъв трябва да бъде здравословният ежедневен режим на детето?

Особено важни за всяко дете са ежедневните разходки, подходящата физическа активност и системно провежданите процедури за закаляване. Те водят до укрепване на детския организъм и детето по-лесно понася промените на околната среда. Непосредствените ефекти са подобряване на кръвообращението, оптимизиране на снабдяването на клетките с кислород, синтез на адекватно количество витамин D.

Децата, посещаващи ясла или детска градина, боледуват средно 8 пъти през първата година, 5-6 пъти през втората година и 3-4 пъти през третата. Често заболяванията хронифицират, което засяга физическото развитие и емоционалното състояние на малчуганите.

 

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре