Сега четеш
Кърмата – най-добрият имуностимулатор

Кърмата – най-добрият имуностимулатор

Всички сме чували, че кърмените бебета боледуват статистически по-малко от бебетата, хранени със заместители на майчиното мляко, като тази тенденция се запазва дори след като кърменето е приключило. Вярно ли е това и какви са съставките в кърмата, които я правят „извор“ на здраве, ни разказа д-р Анета Попиванова от Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“.

 

Прекъсването на пъпната връв е първата малка стъпка от дългия процес на самостоятелно израстване и развитие на детето. Запознаването на мъничето с новия свят става чрез непрекъснатия му контакт с родителите и особено с майката. Майчиното тяло дарява на бебето физическа и емоционална стабилност, а кърменето засилва тази връзка, осигурявайки му едновременно храна и защита. Чрез кърмата и кърменето диадата майка-бебе запазва своята цялост.

Кърмата е жива течност, подобна на кръвта, която променя своя състав в широки граници, за да отговори на непрекъснато променящите се нужди на бързо растящия детски организъм и особено на неговия мозък, имунна система и поведенчески реакции. Майчината кърма може да се разглежда като информационна връзка между майката и бебето, активно „инструктираща“ имунната система на новороденото и метаболитните процеси в организма му. Чрез нея бебето изгражда в тялото си както система от „добри“ бактерии и имунологичен толеранс, контролиращ възпалителния отговор в по-късна възраст, така и възможност за мощна защита от патогени.

Защо майчината кърма е безценна?

Кърмата съдържа антимикробни компоненти, фактори с противовъзпалителни свойства, субстанции с важна роля за съзряване на имунната система на бебето и фактори, осигуряващи имунологичен толеранс. Следва списък с някои от най-важните компоненти на кърмата:

Антитела

Защитната система, осигурявана от антителата в майчината кърма, е от огромно значение за предпазване от инфекции и за създаване и поддържане на система от „добри“ бактерии в тялото на бебето. Антителата са разтворими белтъчини, наречени имуноглобулини, които осъществяват защита срещу антигени в кръвта и телесните течности.

Микробите и други агенти, които могат да стимулират имунната система, се наричат най-общо антигени. Още от раждането си бебето започва да се среща с тях. По време на бременността плодът получава през плацентата имуноглобулини от клас G (IgG), които осигуряват специфична имунна защита в първите 2-3 месеца от живота на бебето. Чрез майчината кърма новороденото получава антитела от клас А (IgA), които са основните антитела в майчината кърма – както в коластрата, така и в зрялото мляко. Още с първата глътка коластра, която бебето поема веднага след раждането си, тези антитела започват да покриват със защитна пелена лигавиците на храносмилателната и дихателната му система. Те осигуряват първа линия на защита, като обвиват патогените, пречат им да се прикрепят към лигавицата и да навлязат в организма на кърмачето.

През първите няколко месеца от живота си кърмачетата произвеждат тези изключително важни имуноглобулини в много малко количество и единственият им източник е майчината кърма. В добавка към защитната им функцията IgA антителата стимулират съзряването на собствената бариерна функция на храносмилателната и дихателната система. Концентрацията им е най-висока в коластрата и намалява постепенно в зрялото мляко. И нещо любопитно – в кърмата на майки, родили недоносени деца, концентрацията на имуноглобулин A е изключително висока, което илюстрира как съставът на майчината кърма варира в зависимост от нуждите на бебето.

Лактоферин

Лактоферинът е един от основните млечни протеини. Той има свойството да унищожава бактерии, вируси и някои гъби. Смята се, че свързва желязото от патогенните бактерии и пречи на тяхното развитие. Подобно на имуноглобулин А, лактоферинът намалява значително риска от инфекции и поддържа ефективна защита на лигавицата на храносмилателната система. Той подпомага растежа на „добрите“ бактерии и собствената имунна защита на чревната лигавица.

Лизозим

Лизозимът е друг важен белтъчен компонент от майчината кърма. Той може да действа самостоятелно или заедно с лактоферина, имуноглобулин А и други антимикробни компоненти срещу бактерии и особено срещу вируси.

Хормони и растежни фактори

Виж още

Концентрацията им в майчината кърма е относително висока. Те действат като сигнали от майката към бебето за развитие на имунната система и стабилизиране на бариерната функция на чревния епител. Сред тях са еритропоетинът, пролактинът, тиреоидният хормон, епидермалният растежен фактор, лептинът и др. Приема се, че лептинът играе важна роля в регулацията на апетита.

Имунни клетки

Майчините имунни клетки преминават по сложен път и чрез кърмата достигат до бебето. Най-голям брой имунни клетки от всички видове съдържа коластрата. Те подпомагат незрялата имунна система на кърмачето, стимулират нейното съзряване и отговора й към ваксини.

Коластра

Коластрата е първото мляко, синтезиращо се в гърдата още през 12-16-та седмица на бременността, като около термина вече се е натрупало достатъчно количество за първите хранения на бебето. Раждането и сукането на бебето са сигнали за майчиното тяло да увеличи синтеза на тази „златна“ течност. Коластрата е гъста и жълта на цвят. Отделя се през първите 1-3 дни след раждането в малки количества – 2-20 мл на хранене, което е напълно достатъчно за малкия обем на бебешкото стомахче. Съдържа голямо количество белтъчини, електролити, мастно разтворими витамини, антиоксиданти, антитела, бели кръвни клетки и имуноглобулини.

Имунологичните фактори на кърмата са характерни за всички бозайници и зависят от генетичната предразположеност и влияние на околната среда. Например антимикробният белтък лактоферин е с 10 пъти по-висока концентрация в майчината кърма в сравнение с кравето мляко.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре