Сега четеш
Инфекции на горните дихателни пътища

Инфекции на горните дихателни пътища

Може би сред най-честите оплаквания на майките относно здравето на децата им е, че за пореден път ги боли гърло, кашлят, имат хрема, температурата им е повишена… В повечето случаи това са симптоми на инфекции на горните дихателни пътища, които са най-разпространени именно при децата. Кои са причините за подобни инфекции, в коя възраст малчуганите са най-уязвими към тях и има ли начин да ги предпазим попитахме д-р Масларска.

 

Какво представляват инфекциите на горните дихателни пътища?

Инфекциите на горните дихателни пътища обединяват групи заболявания, характеризиращи се с инфекциозни възпаления на лигавиците на фаринкса, ларинкса, носа и свързаните с тях средно ухо и околоносни кухини. Тези инфекции са изключително разпространени, като се счита, че децата в ранна детска възраст годишно имат между пет и седем епизода на остро респираторно заболяване, а 10% от тях боледуват повече от дванадесет пъти в годината. С възрастта честотата намалява и при по-големите деца и възрастните инфекциите на горните дихателни пътища обикновено имат между две и четири прояви годишно.

При малките деца инфекцията обикновено рядко се локализира в един орган, което обяснява по-голямата честота на диагнози от типа на „ринофарингит“ или „тонзилофарингит“. Любопитно е, че в англоезичната медицинска литература се използва термина „соmmon сold”, който заменя диагнозата остра вирусна инфекция, засягаща лигавицата на носа и фаринкса.

 

В коя възраст децата са най-уязвими към подобни инфекции?

Кърмачетата боледуват по-рядко поради пасивния имунитет, който им е предаден от майката. От инфекции на горните дихателни пътища най-често страдат децата между една и шестгодишна възраст (в тази възрастова група около 65% от инфекциите са именно такива), като след този период локалната защита на дихателната система се усъвършенства и заболяваемостта рязко намалява. Заболяванията на горните дихателни пътища показват подчертана сезонност, като по-често боледуват децата в колектив. Наблюдава се и още нещо интересно – обикновено тези инфекции не се дължат на простуда, а на контакта на детето със заразени предмети и на предаване на инфекцията по въздушно-капков път. Родителите трябва да имат предвид, че инфекциозният материал може да оцелее върху контаминирана повърхност цели четири часа.

 

Кои са причините за инфекциите?

Основен причинител при инфекциите на горните дихателни пътища са вирусите. Бактериите също предизвикват първични заболявания, но по-често вторично усложняват вече проявените вирусни инфекции.

Виж още

До 7-годишна възраст вирусите причиняват над 85% от инфекциите на горните дихателни пътища! Най-честите вирусни причинители на остри респираторни инфекции са следните вируси – риновируси, респираторосинцитиални вируси, парагрипнивируси, коронавируси, аденовируси, ентеровируси и грипни вируси (при епидемии). Механизмът на разболяването е следният: инфекциозният причинител попада в горните дихателни пътища по въздушен път, след като преодолее местната защита прониква в клетките на мукоцилиарния епител и ги уврежда. Увредената вече лигавица на горните дихателни пътища пък създава условия за вторична бактериална инфекция, която е най-честата причина за усложненията (лимфаденит, отит, синузит и др.).

 

Какви са симптомите?

Най-честите клинични прояви на респираторните инфекции при децата са: повишена телесна температура, неспокойствие и нарушение на съня, кихане, кашлица, ринорея, безапетитие. И още – повръщане, диария, коремна болка, затруднено дишане.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре