Сега четеш
Интимната хигиена на малкото дете

Интимната хигиена на малкото дете

Кога и от кого се прави първият гинекологичен преглед?

По принцип първият „гинекологичен“ преглед се прави от педиатъра при първото посещение вкъщи. Ако трябва да сме абсолютни точни, първият преглед се прави още от неонатолога, непосредствено след раждането в самата родилна зала. От изключително значение е да се огледат половите органи на новороденото за евентуални аномалии. Освен това, когато момиченцето стане на месец-два, се оглежда химена. При момченцата също се оценява състоянието на тестистите – дали са на място в торбичката или са в коремната кухина, дали са на принципа на т.нар. „асансьорен тестис“, което впоследствие може да бъде от значение и за репродуктивната функция на детето.

 

Какви правила е нужно да спазват родителите при ежедневната хигиена на половите органи?

При момченцата – няма специфика, при момиченцата обаче трябва да се съблюдават някои правила. Важно е при ежедневната хигиена на момиченцата да се спазва посоката на почистване. Още при първото посещение педиатърът трябва да обясни, че почистването трябва да става отпред назад, а не от ануса към влагалището. Причината за това е, че уретрата при жените е къса и широка, което улеснява инфектирането с бактерии (най-често ешерихия коли), а оттам и рецидивиращите пикочни инфекции.

 

За какво трябва да се следи и какво да се прави?

Както казах, при момиченцата е нужно да се проследи дали хименът на влагалището има отвор или не и дали няма слепване на малките срамни устни. По-наблюдателните майки също могат да се справят с това, но по-добрият вариант е това да бъде направено от педиатър. Въпреки че това не е фатален проблем за малкото дете, в тийнейджърска възраст може да създаде доста неприятности. Случва се момичета, които са с изцяло затворен химен, при първа менструация да страдат много (реално кръвта няма откъде да излезе). Започват жестоки болки в корема, състоянието се обостря. И не е много лесно за лекаря да стигне до тази първопричина. Когато се установи, че болките се дължат на неотворен химен, гинеколозите бързо се справят със състоянието и с леко разцепване освобождават менструалния секрет.

При момченцата смегмата е нормален секрет, който овлажнява кожата на пениса. Но е задължително, като се събере много, както и при сериозна фимоза да бъде почистван по време на ежедневния тоалет.

В ранна кърмаческа възраст, когато кожата е много лесноранима и децата страдат от гъбични инфекции във връзка с начина си на хранене (основно кърма и млечни продукти), при най-малкия проблем се появява интертриго – зачервяване и подсичане на кожата. Което съответно е входна врата за всякакви други инфекции. Затова е много важно след всяка смяна на пелената, зоната да бъде овлажнявана с олио. Задължително е всяка една гънка (подмишнички, вратле, длани) да се „отвори“ и почисти. През зимния сезон за предпочитане е да се използва олио, а през лятото – козметика против подсичане.

 

Относно забелването при момченцата, нужно ли е или не, на каква възраст трябва да се направи?

Т. нар. фимоза (физиологично срастване на кожата на главичката на пениса) се среща при 90% от новородените момченца. Тя е опасна в случаите, когато е много голяма и на практика създава проблем с чести уринарни инфекции – детето не може да се изпишква навреме, не изпразва достатъчно пикочния мехур…  Ето защо моят съвет към родителите на момченца е още след първия месец да започнат да отварят и да коригират фимозата. Ако не се справят сами до 6-ия месец, педиатърът трябва да им помогне и да „забели“ пениса. След корекцията на фимозата, проблемът е първата седмица – главичката е зачервена, родителите често издърпват кожичката надолу, за да дезинфекцират, но ако своевременно не върнат кожата да покрие главичката, може да се получи оток на самата главичка, вследствие на което да се наруши кръвообращението. В тези случаи се налага спешна намеса на уролог. След отстраняването на фимозата, родителите трябва да бъдат изключително отговорни! През първата седмица трябва внимателно да дезинфектират зоната със съответните медикаменти, а след това при ежедневното къпане във ваничката е нужно да забелват кожичката и да я връщат обратно. В противен случай пак може да се получи срастване.

Виж още

 

А каква козметика трябва да се използва за интимните части?

Детето се ражда почти стерилно. Кожата му е нежна и лесно ранима и изисква специални грижи. В ранна кърмаческа възраст всички бебешки измивни гелове за цяло тяло са подходящи и за интимната хигиена. За поддържаща терапия отново трябва да се използва специализирана детска козметика.

 

До кога е редно да се ползват мокри кърпички при тоалет?

Лично моята препоръка е мокрите кърпички да са наблизо, когато родителите са навън с детето и нямат възможност да го измият под течаща вода. Нека не забравяме, че най-добрата хигиена е измиването с подходящи гелчета. За интимната хигиена задължителни са интимни гелове, а не сапуни.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре