Сега четеш
Истината за захарта

Истината за захарта

 

В съвременния свят храненето се превърна в индустрия. Химията намери пътя си към нашата трапеза. Най-различни вещества и субстанции от натурален или синтетичен произход правят храната ни по-апетитна, вкуса – по-добър, вида – по-привлекателен, а срока на годност – практически вечен… Ето защо, когато сме в магазина за хранителни стоки, трябва да сме с повишено внимание, особено когато избираме продукти за нашите деца.

 

Групата на свободните захари включва всички калорийни подсладители, влагани в храните и напитките от производителите или по време на готвене като: рафинирана и кафява захар, инвертна захар, сурова тръстикова захар, глюкоза (декстроза), глюкозен сироп, фруктоза, високо фруктозен царевичен сироп, меласа и захарите, които естествено се съдържат в пчелния мед, сиропите, плодовите сокове и концентратите от плодов сок.

Високата консумация на свободни захари увеличава общия прием на енергия и допринася за положителен енергиен баланс, т.е. прием на повече енергия от тази, която се изразходва. Поддържането на енергиен баланс има критична роля за поддържане на здравословно тегло. Има научни доказателства, че намаляването на приема на свободни захари е свързано с намаляване на теглото както при възрастните, така и при децата.

От друга страна, храните, съдържащи свободни захари (особено под формата на подсладени със захар напитки), заместват консумацията на храни и напитки, които биха били източник на полезни за организма вещества – белтък, витамини, минерали, хранителни влакнини…Това води до един погрешен и изцяло нездравословен модел на хранене.

Най-голям риск от излишен прием на енергия крият напитките, подсладени със захар, фруктоза или други калорични подсладители. Те са сладки, приемат се бързо и лесно и не създават чувство за ситост, което не води до намаляване на консумацията на другите храни.

Виж още

СЗО силно препоръчва приемът на свободни захари да се намали под 10Е% (процент от общата енергия на храната за деня), като голямата цел е консумацията на свободни захари да не надвишава 5Е%.

 

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре