Сега четеш
Децата са любопитни към всяка книга

Децата са любопитни към всяка книга

Срещнахме се с Десислава Йорданова, основател и вдъхновител на издателство „Пурко“. Тя ни разказа за интересните и полезни книги, които издава. Представи ни и най-новата си книга – „Ема. Един прекрасен ден“, за всички малки и големи читатели, които искат дните им да са прекрасни…

Какви книги харесват днешните деца?  
Много зависи от децата. Ако им се чете често, те изпитват любопитство практически към всяка книга. Кои ще им станат любими, зависи от много фактори – колко време детето може да задържи фокусирано вниманието си; какви са интересите на детето в момента; книгата харесвана ли е от възрастния, тъй като детето усеща неговата емоция и ако тя е много силна, то ще пожелае да я изпита; има ли интерактивен елемент в книгата…

С какво книгите на изд. „Пурко“ са интересни за децата?

Комиксите бяха началният тласък на издателство „Пурко“. Стартирахме с две поредици – „Ана Ана“ и „Мумините“.


„Ана Ана“ е насочена към най-малките читатели (2-7 години). Безумно чаровна, динамична и увлекателна поредица. Много добре приемана както от децата, така и от възрастните.

„Мумините“ се харесва от по-големи деца (8-13 години), но и от възрастните, любители на творчеството на Туве Янсон. Тествала съм многократно поредицата с тийнейджъри, които не са много по четенето, но мумините успяват да задържат вниманието им. Има излезли 5 истории за мумините под шапката на изд. „Пурко“.

Това, което мога да кажа със сигурност, е, че няма малки деца, бъдещи читатели, които да не харесват комикси. Развитието на илюстрациите е това, което ги привлича. С тяхна помощ те могат да проследят действието и после с малко текст да изпълнят историята със съдържание. Всичко това постигат сами или с помощта на родителя. Самостоятелният акт на разчитане и осмисляне на съдържанието на дадена история е постижение, което трябва високо да се цени. Предлагайте комикси възможно най-много на децата както вкъщи, така и в училище.

Миналата година издадохме и една уникална книга, която дава възможност на децата да се информират по въпроси от порастването, които силно ги вълнуват. Книгата е енциклопедия за сексуалното образование – „Всичко, което не се осмелявате да питате… родителите, учителите, дори и приятелите си“, към която всеки родител е хубаво да се обърне за помощ, ако детето му е на възраст 8-13 години. Книгата съдържа комикс елементи и любопитни факти, които привличат вниманието на децата. Текстовете са кратки и ясни.

Освен книги се опитваме да правим и помощни материали за децата. „Рошавата азбука“ е учебно табло за разпознаване на символите от азбуката, върху което детето може да се учи да изписва символа с маркер за дъска и после да го почиства с кърпичка. „Пиратска схватка“ е джобна настолна игра за смятане, с две игрални полета, карти и жетони. 

Виж още

Вие сте автор на най-новата книга на издателството – „Ема. Един прекрасен ден“. Разкажете ни за нея.

Пътят на книгата е дълъг. Но всичко тръгна от това, че исках да направя книга, много семпла и изчистена, която да представя деня на едно дете. Ритъмът е много важен за малките деца. Забелязах, че няма никъде литература от този тип. Ако се показва ежедневието на дете, то се представят само няколко основни дейности, а ми се искаше денят да е богат и разнообразен, за да може възможно най-много деца да се припознаят с героинята.
Смело мога да твърдя, че постигнах търсения ефект! Децата, с които съм тествала книгата, след леко подхвърляне от моя страна заменят името Ема със своето. Някои от тях решиха сами да експериментират и да следват стъпките от книгата… 
Но тази книга не се изчерпва с ритъма в ежедневието. Тя е ценен инструмент за учене. С нейна помощ децата се учат с лекота и на игра да разказват и четат. В книгата се използват пиктограми – всяка дума е изобразена с илюстрации, които привличат децата. Пиктограмите имат водеща роля в ежедневието им. Умението да ги разчитат и свързват с дадена илюстрация им помага да развият едно много важно умение – да предвиждат развитието на събитията, което е ключов елемент при четенето. 
Книгата е чудесен помощник за деца, чиито майчин език не е български. От голяма помощ е и за малчуганите с речеви и четивни изоставяния. Държа да подчертая, че книгата се издаде тази година благодарение на Столична програма „Култура“.

Кога един ден е прекрасен за вас? 
Когато телефонът и компютърът са изключени, изключила съм и тревожните мисли в главата си и си почивам, докато общувам пълноценно със семейството си.

А кога дните са прекрасни за децата? 
Добър въпрос! Мога да съдя по моите деца и по моя житейски опит: когато децата знаят, че родителите им ги обичат, чувстват се освободени от очакванията им и общуват пълноценно с приятели и семейство.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре