Сега четеш
Тормозът в училище съществува

Тормозът в училище съществува

Системна кражба на джобни пари, злобни подигравки и неуместни шегички, понякога дори бой. Тормозът в училище не е измислица на медиите. Надявайте се да не се случи на вашето дете, но бъдете готови да го разпознаете. Бъдете готови и да действате!

 

Едно от най-големите предизвикателства за родителите е да знаят, че детето им има проблем, а не е способно да говори за него. Някои деца не са склонни да споделят своите тревоги. Но вие можете да работите върху това детето да свикне да споделя с вас.

Какво можете да направите, за да споделя детето с вас?

  1. Слушайте внимателно. Всеки иска да бъде изслушван, включително и децата. Когато те започнат да изразяват своите идеи за света, слушайте с уважение какво говорят.
  2. Не прескачайте направо на заключението. Понякога на децата им отнема много време да стигнат до същността на историята си. Опитайте се да не им отговаряте, преди да сте чули края.
  3. Похвалете децата, когато ви помолят за помощ. „Аз съм много щастлив, че ми казваш това!” Ето един добър начин да окуражите детето да дойде отново да сподели своите страхове.
  4. Уважавайте техните проблеми, дори да смятате, че нямат такива. Ако се подиграете на детето заради страха му от чудовището под леглото, по-късно то няма да сподели с вас за побойника,  който го тормози.
  5. Припомняйте периодично на децата, че трябва да дойдат при вас и да споделят, ако някой ги заплашва или се чувстват застрашени от нещо.

Повечето деца, започвайки училище, имат трудности във взаимоотношенията със своите връстници. За психичното здраве на малчуганите е важно те да са спокойни за своята сигурност в чуждата среда. Полезно е, преди проблемите да възникнат, да установите правилата за безопасността на детето.

Когато усетите, че има някакъв проблем с вашето или с някое друго дете, не се колебайте да споделите с класния ръководител. Заедно с него ще намерите решение, което може да помогне по най-добрия начин. Бихте могли да включите и училищния психолог. Ако тормозът продължи, не спирайте, а се обърнете към по-високостоящи органи.

Как да говорим с детето при възникнал проблем?

Да кажем: „Ако някой те тормози или тормози другите, трябва да споделиш, дори да ти е казано да пазиш тайна”

Защо да го кажем? От ранна детска възраст децата имат развито чувство за лоялност и се страхуват да не бъдат наречени клюкари. Те трябва да се научат обаче, че има неща, които трябва да споделят относно техните приятели, защото понякога това може да е животоспасяващо.

 

Да кажем: „Ако не можеш да споделиш с мен какво се е случило, хайде да помислим за някой, на когото можеш да разкажеш”

Защо да го кажем? Децата невинаги споделят с родителите си, но се чувстват по-спокойни да го направят с някой друг. Хубаво е и вие, и детето да се замислите на кой друг възрастен може да се довери.

 

Виж още

Да кажем: „Не очаквам това да се случва с тебе, но ако се случва, искам да съм сигурен, че знаеш как да поискаш помощ”

Защо да го кажем? Говоренето за безопасността с децата не означава, че те трябва да са наплашени и ужасени, както и да ги подлъгвате, че нищо лошо няма да им се случи никога.

 

Как да постъпите, ако детето ви е в ролята на насилник?

Допускайте, че освен жертва детето ви може да се окаже в ролята на насилник. От родителска гледна точка тази ситуация е доста по-трудна. И все пак, ето няколко съвета, ако това ви се случи:

  1. Изяснете фактите. Поискайте максимално подробна информация какво точно се е случило, без да допускате да се влиза в квалификации по въпроса за вината.
  2. Изразете съчувствие за сложната ситуация и покажете готовност да предприемете мерки за изясняване на проблема.
  3. Запазете спокойствие, критикувайте конкретното поведение и се въздържайте от емоционални изблици и квалификации за личността  на детето като цяло. Потърсете съвета на педагогическия съветник.
  4. Ако проблемът се появи повече от три пъти за два месеца, приемете, че не се справяте успешно и потърсете специализирана помощ от психолог.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре